Ne hagyd ki!

Fel!
11 aug

Híres autót álmodott újra a Bentley az évfordulójára

Bentley Continental GT Number 9 Edition by Mulliner

100. születésnapja alkalmából a neves brit autógyártó az idei Geneva Motor Show-n előrukkolt ezzel a gyönyörű modellel, amely a Continental GT Number 9 Edition by Mulliner névre hallgat, és Sir Henry Ralph Stanley “Tim” Birkin valamint az ő 4,5 literes, kompresszoros “Blower” Bentley-je előtt tiszteleg (lásd. az oldtimert mögötte!). A XX. század első harmadában élt báró-autóversenyző a húszas évek legendás csapatának, a Bentley Boys-nak volt a tagja, így jutott el Le Mans-ba is többek közt. Az akkori autósportban híressé nem is annyira az eredményei révén vált, hanem a saját (és kis csapata) által feltuningolt Bentley versenyautója által, amely gyorsabb és könnyebb lett, és amelynek ez irányú fejlesztését a gyár korábban visszautasította. A személyre szabható, 250 000 fonttól induló új modellnek  mind a 100, számozott (keresd az ajtóküszöbön!) darabjába beleépítenek majd valamit a leghíresebb, 1930-as versenyautójukból: ha jól értem ez némi fadarabot jelent az eredeti kocsi faszékeiből.

Bentley Continental GT Number 9 Edition by Mulliner

Bentley Continental GT Number 9 Edition by Mulliner

Kétféle dukkó közül lehet választani, smaragdzöld (Viridian green) és fekete (Beluga black) jöhet szóba, míg az ülések és az ajtópanelek bőrhuzata zöldesszürke (Cumbrian green) és ugyancsak a fentebbi, a beluga kaviár árnyalatát megidéző színű lehet majd (minden egyéb, ami nem bőr, fekete karbonszálból lesz a beltérben). Természetesen ezért az árért minden kézimunka az autón, amelyet a névben is szereplő Mulliner, a Bentley bespoke ágazata jegyez. A híres “B”-logó pont ott lesz elhelyezve a fejtámlákon és az ajtók bőrpaneljein, ahol a Blowerben is volt. A forgatható órákkal (köztük egy brit Jaeger darabbal a harmincas évek stílusában) és 18 karátos aranygombokkal felszerelt műszerfal – illetve igazából a sebváltó környéke – pont olyan kezelt alumíniumborítást kapott, amely nagy divat volt akkoriban, ugyanis kevésbé verte vissza a fényt. A kocsi topsebessége egyébként 207 mérföld/óra, de 3,6 másodperc alatt van 60 mérföld/órán – ezt ugye a sima Continental GT kupéban is benne lévő W12-es turbómotor biztosítja.

Bentley Mulsanne W.O. Edition by Mulliner

Persze, nem ez az egyetlen modell a centenáriumi év apropóján, amely kapcsán a crewe-i székhelyű cég úgy gondolta, nemcsak a töltött káposzta jó felmelegítve. A szintén száz darabban legyártott Bentley Mulsanne W.O. Edition by Mullinernél az 1919-ben a gyárat megalapító tulajdonos, Walter Owen egykori oldtimeréből inspirálódtak. Most kezdjetek el spórolni, ugyanis akit megfogott ez a beluga fekete limuzin, annak 284 000 fontot kell összekuporgatni addig, amíg a készlet tart. Hajrá, avagy semmi sem lehetetlen egy igazi dzsentlemennek! 😉

Fotók: PR

Pécsi Balázs