Ne hagyd ki!

Fel!
23 feb

Státuszszimbólumok a luxuskonyhában

Poliform_Varenna_kitchen_konyha

Ebben a tavalyi posztomban már érintettem a témát, hogy ugye egy bizonyos társadalmi és egzisztenciális szint felett az otthon már nem csupán egy bensőséges tér, ahol a szabadidőnk jelentős részét töltjük a családdal vagy éppen egyedül, hanem a reprezentáció, a lenyűgözés eszköze is, amelynek sokféle apropója lehet. Az egyik nagyon kedves (külföldi) barátom budapesti lakásai például egyre csak nőttek az évek folyamán, négyszer költözött, mert sosem volt elég nagy a tér ahhoz a társasági élethez, amely neki bizony lételeme. Ezeken a partikon arisztokraták, nagykövetek, üzletemberek, a pesti társasági elit krémje vett részt, akiknél természetesen magasan volt a léc, amelyet meg kellett ütnie a berendezésnek és a dekorációnak is. Mivel a szóban forgó úr egy roppant jó ízléssel megáldott lakberendező, így ez mindig jelesre sikerült – bár igaz, neki például a konyhával nemigen kellett foglalkoznia. Csak az utolsóban volt lényegében ilyen helyiség (a korábbiakat viccesen csak a “pezsgőkonyha” kifejezéssel illette, lévén csupán pezsgőkitöltésre voltak alkalmasak), de jobbára az is a catering személyzet terepe volt ezeken az eseményeken. Holott manapság kifejezetten menő dolog, ha egy férfi is kiismeri magát ezen a terepen, s rendelés helyett ő maga realizálja a vacsorát, amelyet akár a partnereinek is adhat. Utóbbi egyébként erősen javallott bizniszszempontból is, hiszen olyan fokú bizalomnövekedéssel jár (nemcsak az otthonunkba hívunk meg valakit, hanem még mi is főzünk neki), amit az üzlet egészen biztos meghálál majd. Nos, ez esetben azonban készüljünk fel, hogy a konyha lesz a társasági élet központja, szóval ehhez mérten is kell kinéznie. S mi kápráztathatna el egy másik férfit jobban, mint a technikai kütyük, amelyek jó alapot adnak ahhoz, hogy az eszmecsere egy új szintre lépjen. Ehhez pedig nem csak ez a poszt lesz most segítségül, de a febr.28-márc.1. közt a Papp László Budapest Sportarénában idén is megrendezett Konyhakiállítás úgyszintén, ahol az alábbi termékek is mind megrendelhetők lesznek a forgalmazók standjainál. Lássuk hát őket!

1.Ritter multiszeletelő

Ritter

Az Ecorgan forgalmazza itthon ezt a német márkát, amelynek ez a fiókba építhető modellje pont akkor van csak szem előtt, amikor akarjuk. Az ínycsiklandó sonka- és sajttálak felelőse lesz ő, munkáját némi olajbogyóval illetve marinált zöldséggel, netán rukkolával kiegészítve kész is a tökéletes olasz antipasti. Persze, jogos a kérdés, hogy mégis minek költsetek kb. 140 000 forintot egy ilyen szerkentyűre, ha egyébként a kedvenc gourmet boltotokban is örömmel felszeletelik a kívánt árut, de nyugi, itt is a válasz! Egyrészt frissen elkészítve ugye minden jobb, másrészt pont itt jön képbe a reprezentáció része a dolognak. Azért az elég menő, ha egy komplett sonka- vagy sajttömböt tartasz otthon valami jobb fajtából, és magad kezeled ezt a keveseknél megtalálható masinát. Már is megvan a beszédtéma legalább az este negyedére!

2.Grohe Atrico Icon 3D és Allure Brilliant Icon csaptelepek

Grohe Atrico Icon 3D és Allure Brilliant Icon csaptelepek

A két héttel ezelőtti konyhakiállításos posztomban már említettem, hogy tavaly ilyen tájban kint jártam a frankfurti ISH-n, a világ legnagyobb épületgépészeti- és fürdőszoba kiállításán a BWT vendégeként. Akkor és ott mutatta be a Grohe ezt a két új – azóta dizájndíjas –  modellt, amelyek különlegessége, hogy a világ legvékonyabb csaptelepei. 3D-s fémnyomtatásos technikával készültek, 4700 réteg 0,06 mm vastag acéllemezből állnak, darabjuk négymillió forintba kerül, s bár elsősorban nem konyhai csaptelepek, hanem mosdókhoz ajánlja a német gyártó, nos, a termék bevetésének csak a fantáziánk szabhat határt. (Én például mosogató csaptelepet választottam a fürdőbe az 50-es évekbeli angol, egyedi komódomhoz, és köszönöm szépen, megvagyok.) A Grohe modelljeiről itt tudhattok meg többet, hogy miért is kell ennyire a zsebébe nyúlnia annak, aki villogni szeretne velük.

3. Elica Interstellar páraelszívó

Elica Interstellar páraelszívó, szagelszívó

A fentebb belinkelt posztban is volt már szó egy menő szagelszívóról, ez a nagy teljesítményű, többféle szűrővel ellátott, dizájndíjas modell pont hogy nem rejtőzködni szeretne azonban, hanem csillogni-villogni. Nemcsak úgy néz ki, mint egy lámpa, hanem valóban (dimmelhető) világítótest is egyúttal, a fényt pedig a fehér vagy fekete kristályok is tovább szórják. Abszolút eyecatching, pláne ha odafigyelünk arra, hogy övé legyen a főszerep – ha már közel 1,5 millió forintot fizettünk érte. Érdemes minimalista konyhába választani, s természetesen ugye mondanom sem kell, hogy a tényleges fényforrás ne valami másik hangsúlyos darab legyen, hanem szpotlámpákat szereltessünk fel a mennyezetre.

4. Kai Shun Classic Limited Edition konyhakés

Kai Shun Classic Limited Edition konyhakés

A japán Kai késgyártó manufaktúra immár 40 éve van jelen Európában (Magyarországon a Moskito Késnagykereskedésen keresztül árulnak), így idén nyáron egy 2222 darabban legyártott, számozott modellel rukkolnak majd elő megünnepelvén a kerek jubileumot.  A klasszikus Shun készlet az egyik közkedvelt termékcsaládjuk, így hát belőle választottak, a 23,5 centis, 32 réteges damaszkuszi acél, mindkét oldalán élezett pengéhez pedig egy jádezöldes és feketés árnyalatú pakkafa nyelet passzintottak. Egy szép, minőségi kés pont olyan konyhai gadget, amely mindig ragyogó szempárokat indukál, pláne, ha azt is eláruljuk, hogy mennyit pengettünk ki érte. Egy szimpla Shun modell kb. 70 000 forint körül van, nyilván a limitált verzió ennél húzósabb lesz.

5.KitchenAid Pebbled Palm konyhai kisgép család

KitchenAid Pebbled Palm konyhai kisgép család, toaster, kettle, kenyérpirító, vízforraló, robotgép

Mindenki egyik kedvenc konyhai masinagyárrtója tavaly ősszel egy új színállással rukkolt elő, a matt, sötétzöld tónusú, a gyártót idézve “gyűrött textúrájú” kenyérpirító, robotgép és vízforraló pedig immár nálunk is elérhető. Igazából semmiben nem különböznek a korábbi editionöktől, pont ugyanazt tudják, csak más ruhában. Amellett, hogy a KitchenAid a hobbicurkászoknál immár egy külön vallássá kezd lenni, roppant jól mutat a konyhában, s van annyira menő brand a laikusoknál is, hogy abszolút megéri invesztálni pár gépbe a szortimentből. Akár ebbe a decens árnyalatú, közel félmillió forintos kis családba is!

Fotók: PR, nyitókép: Poliform/Varenna
Szponzorált tartalom

 

Pécsi Balázs