Ne hagyd ki!

Fel!
22 Már

Íme, néhány film az elitről a karantén idejére

Downton Abbey the film

A blog fennállásának történetében nem ez az első filmes poszt, katt ide a többiért! De ezt a bejegyzést is feltétlen csekkoljátok, mert ebben van a trailere az Imelda Marcosról forgatott dokunak  – időközben ezt láttam is, eszméletlen ez a nő, ahogy keveri a kártyákat! Tényleg! Most is egy olyan gyűjtéssel érkeztem, amely szintúgy a gazdagok és előkelők világából merít, más-más megközelítésben persze. Avagy ha már nagyon unjátok otthon a banánt, és hogy nem lehet menni lassan sehova, se egy jót enni valami fine dining étterembe, se egy külföldi luxushétvégére, akkor legalább a feelingje legyen meg, hogy milyen is high class nívón eltölteni a szabadidőt.

1.Downton Abbey, a film

Az egyik posztban már írtam magáról a sorozatról, nos, a mozifilm semmiben sem különbözik egy átlagos résztől, hacsak abban nem, hogy egy lezárt történetet kapunk, immár a húszas években játszódva. A sztori kb. annyi, hogy a vidéki kastélyt is meglátogatja körutazásán a királyi pár, amire persze mindenki lázasan készül, és nyilván vannak még egyéb bonyodalmak is. De nem túlságosan nagyok, nem kell a körmünket tövig rágni.

2. Álomszép Toszkána – A Mediciek nyomában egy Medicivel

Ezt a kétrészes dokut még év elején vetítette a Duna TV, én is ott láttam, de azóta már feltették a YouTube-ra is, ide meg ide. A híres firenzei uralkodócsalád Svájcban élő leszármazottja nekivág Toszkánának, hogy megnézze, mi maradt az ősei világából. Megismerjük a pazar villák jelenlegi tulajdonosait, arisztokratákat és üzletembereket egyaránt, akik főként a hagyomány és megújulás szimbiózisáról mesélnek az utazónak.

3.Chérie – Egy kurtizán szerelme

A helyszín a boldog békeidők szecessziós Párizsa, a sztori központi eleme egy, a “pályája” vége felé közeledő luxuskurtizán (Michelle Pfeiffer) és “kolléganője” (Kathy Bates) fiatal fia közti se veled, se nélküled szerelmi civódása. Pazar enteriőrök és csodás kosztümök idézik meg az I. világháborút közvetlenül megelőző időszak léha jómódját, amelyet megnézve nem is csodálkozik nagyon az ember, hogyan eszkalálódhatott a helyzet a világégésig olyan könnyen.

4. Mit esznek a szupergazdagok?

Egy nagyon érdekes – nálunk eredetileg a Spektrumon futó – sorozat arról, hogy a legdrágább ételféleségek (tokhal kaviár, szarvasgomba, kacsakagyló, stb.) hogyan is kerülnek a londoni felső tízezer asztalára, avagy milyen olyan egyéb szolgáltatások kötődnek a gasztronómiához, amire az ottani milliárdosok sosem sajnálják a pénzt. A négy rész a YouTube-on itt, itt, itt meg itt.

5. Millionaire Basement Wars

A BBC dokumentumfilmje egy égető és igencsak megosztó londoni problémáról szól: azaz a basementek (alagsorok) körüli ádáz harcról. Ugye a brit fővárosban olyan szigorúak az örökségvédelmi és a városkép megóvását szavatoló szabályok, hogy hiába arab olajmilliárdos az ember, akkor sem lehet még pár szintet ráhúzni az egyszeri londoni téglaházra Chelsea-ben vagy Knightsbridge-ben. Nos, azt viszont senki sem tilthatja meg, hogy az ember ásson és ásson, akár addig, hogy a földbe fúrt szintek együttes magassága túl is növi a felépítményét – nagyon találóan az angol ezt a “háztípust” iceberg house-nak hívja egyébként. Ennek persze általában a tősgyökeres helyiek nem igen örülnek, több rémtörténet van ebben a dokuban is az évekig zajló hangos építkezéstől elkezdve a statikailag megroggyant szomszéd házig. Avagy valakinek meg kell fizetni az árát, hogy a szomszédnak legyen kosárlabdapályája a mínusz harmadikon.

6.Crazy Rich Asians

Kissé gejl romantikus vígjáték, de egyúttal remek bepillantást enged a távol-keleti (jelen esetben a szingapúri) elit hétköznapjaiba. Tökéletesen megerősíti illetve össze is töri a sztereotípiát, amit a helyi szupergazdagokról gondolunk, avagy milyen lehet beházasodni a helyi old moneyba? Hát ilyen!

7.Beijing Billionaires

Szintén ázsiaiak, de ezúttal Londonban. Hogyan lesz valakiből nagyon jól kereső, az idejét csak luxus ékszerboltokban és hotelekben mulató concierge a kínai milliárdosokra szakosodva? Vagy netán mihez kezdjen az magával Knightsbridge-ben, akinek az apja az egyik leggazdagabb kínai self made üzletember? Na, ezekre a kérdésekre választ ad ez a brit doku.

8.Inside Dior

A minap láttam, nagyon addiktív, a két részes doku végére biztos, hogy beadod a jelentkezésedet az LVMH HR-osztályának, hogy a Diornál szeretnél dolgozni. A film szerkesztési elve, hogy végigvisz minden departmenten ruhától az ékszeren át a parfümdivízióig, a területek vezetőinek kalauzolásával. Illetve hadd linkeljem be ide a Párizsban, majd Londonban megrendezett Dior kiállításról szóló dokut is – amit én is csak most fogok teljes egészében megnézni, ezért nem is tudok még róla írni.

9. The Price of Everything

Tudtátok, hogy napjaink legfelkapottabb művészei annak köszönhetik sikerüket, hogy pár évtizeddel ezelőtt egyszerűen elfogytak a csillagászati összegekért elárverezhető klasszikusok? Mitől olyan drága némelyik alkotás, amikor más ugyanolyan jó mű meg szinte semmit sem ér, és soha nem is fog? Többek közt ezeket a kérdéseket válaszolja meg a nálunk Senki többet címmel vetített doku.

10. Masterclass

Nem film ugyan,  de idekívánkozik, elvégre a világ jelenleg legsikeresebb emberei közül jó páran vállalták, hogy valamit átadnak tudásukból a földi halandók számára is. Ha neteztek, biztos, hogy belefutottatok már a hirdetésébe a sorozatnak, amelynek keretében top üzletemberektől, hollywoodi sztároktól, világklasszis élsportolóktól, stb. tanulhat ezt-azt az előfizető. Nem mondom, hogy végignéztem, de belekezdtem az amerikai Vogue főszerkesztőjének, illetve a Condé Nast kiadó művészeti vezetőjének, Anna Wintournak a sorozatába is, ahogy az első főzőleckén is túl vagyok Massimo Bottura, a Gucci éttermeinek szakmai vezetője által.

Fotó: PR

 

Pécsi Balázs