Ne hagyd ki!

Fel!
16 ápr

Luxusvillák, amelyek csak úgy eltűntek az Andrássy útról

Babocsay villa_Budapest_Andrássy út

Már egy ideje fontolgatom, hogy összerakom ezt a posztot, ám a végső lökést egy mai cikk adta hozzá, amelyben a holland trendkutató, Li Edelkoort véleményét osztották meg a járvány utáni új világról. E szerint az eddig ismert világ teljesen meg fog változni, csak az épületek maradnak ugyanolyanok, miként egy háború után. Nos, ezt kicsit furcsállom, merthogy a csatározások általában elég rosszul szoktak jönni a városoknak, erre Budapest is egy remek példa a sok lebombázott és felrobbantott, majd teljesen elbontott épületünkkel. Szóval az ingatlanok sem ingathatatlanok tulajdonképpen, több posztban is írtam már arról, milyen palotákat és egyebeket veszítettünk ilyen-olyan okokból (itt, itt és itt). Ezt a vonalat folytatnám ezzel a kis gyűjtéssel, amelynek terepe a magyar Champs-Élysées, azaz az Andrássy út (eredetileg ugye Sugár út). Lássuk is akkor felsorolásszerűen, miket nem láthatunk manapság, ha a koronavírus után itt támadna éppen kedvünk korzózni egyet a nyári napsütésben! (Az Edelsheim-Gyulai-villát direkt nem tettem bele, hiszen a fentebbi linkek egyikére kattintva, egy másik anyagban megtaláljátok a sztoriját!)

Az Andrássy út 129. szám alatt két csodás épület is magasodott egykoron – mármint egymás után. Először a tornyos Bellevue-ház épült ide a Hősök tere sarkára, amit aztán lebontottak, hogy a korszak trendi stílusában jöjjön valami helyette. De a szecessziós Babocsay-villa (lásd. a nyitóképen!) sem melegedhetett itt meg túl sokáig a cirkalmas díszítményeivel, a korízlés szerint építették át jugoszláv nagykövetségnek (ami ugye ma a szerb képviselet).

Bellevue-ház_Budapest_Andrássy út

Az 122. szám alatt valamikor Engel Gyula háza állt, amit 1908-ban bontottak le, hogy egy másik, klasszikus stílusú, ámbár kisebb villát építsenek a helyére. Ez még ma is ott áll, a Rödl&Partner tanácsadó iroda hazai képviselete működik benne jelenleg.

Engel Gyula villa_Budapest_Andrássy út

A 110-es szám valamikor a Rausch-villa címe volt, a helyén ma is egy régi, elegáns villa trónol, amely egy jó pár éve még a távol-keleti kincseket bemutató Zelnik István Aranymúzeumnak is otthont adott.

Rausch villa_Budapest_Andrássy út

A 104-es szám épülete még ma is megvan, csak épp kevéssé lehet ráismerni. Az egykori Erdődy-palotát ugyanis a Széchenyi-Vanderbilt házaspár vásárolta meg, és a feleség, Gladys Vanderbilt kibővíttette és angolszász stílusban építtette azt át (lásd. a linkek közt egyébként!), jelenleg éppen jó az orosz nagykövetség főépületének.

Erdődy palota_Budapest_Andrássy út

Így a végére pedig hoztam kakukktojásnak egy nem ebből az utcából való épületet, a szomszédos Délibáb utca és a Dózsa György (akkor még Aréna) út sarkán álló, négycsillagos Mirage Hotel franciásított tömbje rejti valahol magában az egykor Greiner Adolf építésznek otthont adó villát.

Greiner Adolf_Budapest_Andrássy út

Fotók: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

Pécsi Balázs