Ne hagyd ki!

Fel!
16 máj

5 válasz Kanizsai Szilviától az öltönyszabászatról

Kanizsai Szilvia_Canissi_tailoring_szabóság_Budapest_made-to-measure_bepsoke_tailor made

Interjú a Canissi tulajdonos-ügyvezetőjével

1.Kérlek, segíts eligazodni a fogalmak között: made-to-measure vagy tailor made. Félek, a hazai közbeszédben ezek sokszor még  mindig szinonimaként jelennek meg.

A méretes szabóságok ugye abban különböznek a hagyományos, klasszikus férfiruházatot áruló üzletektől, hogy személyre szabott, exkluzív élményként kínálják a szolgáltatásaikat. Hiszen egy jól szabott, méretre készített öltöny a személyiségünk tökéletes lenyomata, amely szavak nélkül is elmeséli, kik vagyunk. A tailor made gyakorlatilag azt jelenti, hogy a konfekciókollekciónk darabjai közül kiválasztjuk az ügyfél alakjához leginkább passzoló fazont és azt igazítjuk rá. Sokszor tér be olyan ügyfél hozzánk, akinek a testalkata körülbelül avagy szinte teljesen megegyezik a konfekcióméreteinkkel, így akár egy hét alatt is rá tudjuk igazítani a limitált kollekcióinkból választott darabot, amelynek eredménye egy olyan öltöny lesz, amit mintha ráöntöttek volna. Ezzel szemben made-to-measure szabászat esetén a testalkathoz legjobban illő fazon szabásmintáját a szabászunk művészeti precizitással az ügyfél méretei szerint alakítja át. A made-to-measure öltönyök elkészítési ideje így hosszabb, kb. 80 munkaórát vesz igénybe, de még így is relatíve hamar kézhez veheti a megrendelő. E pillanatig azonban két-három próba is mindenképpen szükséges a tökéletes végeredményhez, amelyet ugye tailor made esetében megúszik az illető. De hozzátenném, szeretjük a kihívásokat – és mivel számunkra mindig az ügyfél kérése az első -, így bizonyos esetekben akár egy hét alatt is elkészülhet a szett! Büszkék vagyunk arra például, hogy Király Viktor titkos esküvőjére is rendkívüli gyorsasággal kiviteleztük az egyedi, James Bond stílusú öltönyét. A made-to-measure darabokat prémium bélések, különleges gombok, a részletek kidolgozottsága és a legprecízebb szabászati munka jellemzi.

2.És mi a helyzet a bespoke-kal?

Bespoke öltöny esetében szinte minden vonal a megrendelő alakját követi le. Közbeiktatódik egy úgynevezett vásznas próba is, amely során az ügyfél a vászonból elkészített öltönyét próbálja fel, és amennyiben a fazon tökéletesen illeszkedik, utána elkészítjük a kiválasztott anyagból is.  Egy bespoke öltöny kb. 150-180 munkaórát vesz igénybe, így látjuk, jóval több időt kell rá várni, mint egy made-to-measure darabra. A próbák száma is több, három-néggyel kell számolni.

3.Melyek a legárulkodóbb jelek, hogy valaki egy, az adottságaihoz nem megfelelő konfekcióöltönyt visel?

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a zakó ujja még mindig leér a kézfejközépig, amely egyébként sem elfogadható, de a magyar átlagmagassághoz pedig különösen nem optimális, vizuálisan szinte összenyomja a viselőjét. Szintúgy nem megy ritkaságszámba az sem, hogy kompletten az egész öltözék hosszabb a kelleténél, de azt is sokszor észrevesszük, hogy túlságosan bő nadrágszárat hordanak a hozzánk betérő új ügyfeleink. Így a legtöbb esetben először mindig egy stílustanácsadással kezdjük a munkát (időpontfoglalás itt), mely során elmagyarázzuk, hogy mindig a saját hosszanti arányokhoz megfelelő öltönyt kell választani. A pozitív első benyomás nem feltétlenül a legdrágább öltönynek köszönhető, hanem a tökéletesen szabottnak, amely megfelel a testalkatnak.

4.Méretre szabott öltönyt már csak az ára miatt sem egy szezonra veszünk. Mégis, van az idei évben valami olyasmi részletmegoldás, ami divatosabbá teszi a mostanság készülő darabokat?

Igazából a színek és a minták minden évben változnak, ellenben a “maffiacsíkos”, a diplomata kék és a sima fekete öltöny vagy szmoking örök klasszikus egy elegáns férfi ruhatárában. Amit minden olyan esetben javaslunk, ha még nincs öltönye valakinek, hogy egy szürke, egy fekete és egy kék feltétlen lógjon a gardróbban! Illetve dolgozzon az illető akármilyen területen is, egy 100% gyapjúból készült szmokingra is mindig szükség lehet, ha hirtelen meghívót kap mondjuk egy olyan eseményre, ahova ezt írja elő a dresszkód.

5. Ma már hihetetlen fejlesztésekről hallani a textíliák kapcsán, jelenleg milyen extrák érhetők el a magyar piacon, akár ti nálatok?

A Canissiban kapható luxusanyagok mind prémium olasz vagy angol textíliák, a világon elérhető brandek közül a legjobbakat választottuk ki anno a szalon 2017-es nyitása idején. Nagy kedvencünk a Scabal, a Holland&Sherry és a Marchesi. Ezen márkák gyakran keverik a gyapjút, a selymet és a kasmírt, amelyek könnyen kirúgják magukat, nem igazán gyűrődnek. Nyárra legjobb magas selyemtartalmú anyagokat választani, illetve a len és selyem keverékű textíliákat ajánlanám még, amelyek könnyen szellőznek és komfortos érzetet adnak akár 40 fokos hőségben is. Télre a fázósoknak a 100% kasmír anyagokat javaslom, akár egy sportzakóhoz vagy kabáthoz úgyszintén. Az öltöny melegsége egyébként nagyban függ az anyag súlyától is, hogy egy négyzetcentiméteren milyen sűrű a szövés, erre mindenképp figyeljünk oda!

Pécsi Balázs