Ne hagyd ki!

Fel!
20 Júl

5 válasz Vincze Gábortól a luxusingatlanokról

Vincze Gábor_Barnes

Interjú a kiemelt ingatlantanácsadóval a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetről

1.Nyilván az egyik legaktuálisabb kérdés, ami mindenkit lázba hoz mostanság, hogy a jelenlegi koronavírusos-karanténos-válságos idők hogyan befolyásolhatják az ingatlanpiacot. Ugye minket itt elsősorban a luxusingatlanok érdekelnek, várható kereslet- vagy árcsökkenés ebben a szegmensben, avagy a luxusingatlan még mindig az egyik legjobb befektetési forma marad?

Ennyi idő elteltével most már nyugodtan mondhatom, hogy a vírushelyzet miatt kialakult krízis a luxusingatlanok piacát befolyásolta a legkevésbé. Ha a 2009-es gazdasági válságot vizsgáljuk, akkor is ezek az ingatlanok voltak azok, amelyek leginkább megtudták tartani az árukat, illetve ezek értéke esett a legkevésbé, ugyanis egy top lokáció vagy egy különleges adottság mindig is keresetté és vonzóvá fog tenni egy ingatlant. Viszont ami eddig csak amiatt volt magas áron tartva, és ment el irreálisan drágán, mert az adott környék top lakásainak ára azt felhúzta (lásd. pl. az ötödik kerület azon ingatlantípusait, amelyek egyáltalán nem tartoznak a legjobb opciók közé a negyedben – gondolok itt mondjuk egy földszinti udvari lakásra), annak az ára normalizálódni fog. Nem számítok nagy áresésre, de az az értéknövekedés, ami eddig előre bele volt kalkulálva a kínálati árakba, az egyértelműen vissza fog esni oda, ahol igazából lennie kellene. Az Airbnb korlátozásával is fognak változni valószínűleg a négyzetméterárak, de nagy áresésre nem számítok. Budapest egyre vonzóbb a külföldiek számára, akik idejönnek tanulni vagy dolgozni. Rengeteg külföldi cég teszi ide a székhelyét, és a Váci úti irodafolyosó is drasztikus ütemben épül, ami mindenképp új lakókat fog a városba vonzani. Ők szívesen fogják a belvárost választani, ezen albérletek azonban a tulajdonosoknak immár nem ugyanazzal a hozammal fognak kecsegtetni, mint előtte a rövid távú kiadás esetében. Ettől függetlenül a bérleti árak drasztikus visszaesése nem fog bekövetkezni, de valamelyest normalizálódni fognak. Így a külső kerületekbe kényszerült fiatalok is a belvárost fogják inkább preferálni szerintem, tehát a befektetési ingatlanok emiatt értékállók lesznek itt. A külsőbb kerületekben talán lesz egy kis kilengés ez idő alatt, amikor az árak picit lejjebb fognak menni mint kiadási, mint eladási fronton, de aztán azok is konstans értéknövekedést tudnak majd realizálni évről évre.

2.Mit látsz keresleti oldalon, mire van inkább igény jelenleg a piacon? Értem ez alatt, hogy mely ingatlantípusok avagy lokációk kedveltebbek a vásárlók körében ezen a szinten.

A COVID-19 előtt inkább a belvárosban voltak nagyobb számú érdeklődőink, és mivel nemzetközi cég vagyunk, a külföldi ügyfeleink is inkább az V-VI. kerületekben kerestek befektetési ingatlanokat. Sorban utána a VII. kerület majd a XIII. kerület Újlipótváros része következett, nagyjából a Palotanegyeddel egyenlő arányban megosztva. A vírushelyzet utáni újranyitást követően pedig a budai oldal, kivált az úgynevezett II./A városrész lett nagyon népszerű. A keresések nagy része most is Budára irányul, de már megjelentek újra a külföldi és hazai – befektetni vágyó – ügyfeleink is, akik a belvárosban kutatnak ingatlan után. A vevőinknek fontos, hogy kiváló minőségben felújított ingatlanokat találjunk nekik. Ha belvárosról van szó, akkor nem mellékes, hogy az épület kívül-belül szép legyen, és sok esetben a portaszolgálat is feltétel. A budai keresések esetén is az igényesség, a letisztultság, a privát élettér, és a kornak megfelelő luxus életérzést kínáló felszereltség a fő preferencia. A lakás vagy ház adottságait is figyelembe veszik a választásnál, hogy rendelkezzen panorámával vagy egyéb olyan különlegességgel, amely igazán értékállóvá teszi bármely élethelyzetben.

3.Milyennek kell lennie egy tisztességes, eladósorba kerülő luxuslakásnak? Vannak olyan elemek (bútorok, kiegészítők), amelyek semmiképpen sem hiányozhatnak belőle?

Az anyaghasználatot és az esztétikumot mindenképpen kiemelném. A színek és bútorok harmóniája úgyszintén fontos. Szerencsére az elmúlt időszak kedvezett a belsőépítészek fantáziájának, és a sok kiadásra szánt ingatlan közül igyekeztek minden egyes felújításnál valami pluszt adni a lakásnak, amitől különleges lesz, így kitűnik a többi közül. Rengeteg gyöngyszemet találhatunk a piacon, ahol sikerült a tervezőnek megragadni valami olyat, amitől vonzó lesz a vevőink számára az adott ingatlan. A kiemelkedő minőségű burkolatok, nyílászárók, világítás technikai eszközök, kiegészítők mind olyan részletei egy ingatlannak, amik kellemesek a szemnek; a színek és bútorok harmóniája pedig nyugtató hatással van az elmére. Amikor belépve azt érzi az ember, hogy a nyugalom szigetére csöppent, vagy éppen a “hazaértem” érzés keríti hatalmába, akkor tudjuk, hogy az az ingatlan jó helyen lesz a portfóliónkban.

4. A tiétek az egyik legjobb nevű, luxusingatlanokkal foglalkozó ügynökség a világon, van valami kritérium, amit az ingatlannak feltétlen meg kell ugrani még a kínálatba való bekerüléshez vagy a sok nulla elegendő?

A magyar ingatlanpiacon több, mint két éve vagyunk jelen. A kezdeti időszakban kevés ingatlan felelt meg azoknak az elvárásoknak, amelyeket Andrássy úti irodánk szempontrendszere képvisel, azonban a 2009-es gazdasági válság utáni fellendülés rengeteg pozitív változást hozott. Olyan hátteret biztosítunk mind az eladói, mind pedig a vevői körnek, ahol megfelelő diszkréció mellett, körültekintően és professzionálisan, pontos adatok és információk átadásával, a teljes ügymenet felügyeletével és levezénylésével vesszük le a terhet a vállukról, amikor az ingatlannal kapcsolatos ügyeiket kell intézniük. A portfóliónk a kiemelkedő és egyedi színvonalat képviseli, ügyfeleinkben ez erősíti azt a tudatot hogy az ingatlannal kapcsolatos ügyleteik a megfelelő kezekben vannak.

5. Kik veszik elsősorban ezeket a szuperdrága hazai ingatlanokat, magyarok vagy külföldiek, és milyen célra döntő többségében, lakni vagy kiadni?

Vegyes az ügyfélkörünk, mostanában a nagy értékű budai ingatlanokat jellemzően magyar vevők vásárolták meg életvitelszerű ott tartózkodásra. Ugyanígy jellemző rájuk is a befektetési ingatlanvásárlás a belvárosban. Viszont rengeteg vietnami, francia, olasz, svájci ügyfelünk is vett már saját részre is és befektetési céllal is lakást.

Fotók: saját, Fendi Casa

Pécsi Balázs