Ne hagyd ki!

Fel!
25 okt

Frank Gehryvel ünnepel a Hennessy

Hennessy X.O._Frank Gehry_limited edition_limitált

Az LVMH tulajdonában lévő konyakház X.O. (azaz extra old) vonala idén töltötte be a 150-et, a kivételes évfordulónak pedig meg kell adni a módját. Korunk egy leghíresebb építésze nemcsak az ikonikus formájú üveget fazonírozta némiképp át, de még egy menő dobozt is kapott a 150 darabban limitált, számozott, a sztártervező szignójával ellátott special edition – amelyet csak a cognaci Hennessy márkaüzletben lehet megvásárolni. A jellegzetes, fordított szőlőfürt alakú üveget egyébként 1947-ben tervezte az akkor mindössze 27 éves Gérald de Geoffre, az alapító, James Hennessy unokája.

Hennessy X.O._Frank Gehry_limited edition_limitált

A többek közt a bilbaói Guggenheim Múzeumot, a los angelesi Walt Disney Concert Hallt vagy a prágai Táncoló Házat is jegyző, Pritzker-díjas építészlegenda nem most dolgozott egyébként először a cégcsoporttal, hiszen ő tervezte a párizsi Fondation Louis Vuittont is. Saját bevallása szerint a gyűrt textúra ötletének legfőbb mozgatórugója az a gondolat volt, hogy miként lehetne életet vinni a palackba úgy, hogy megmaradjon az eredeti, közismert sziluett, azaz könnyen beazonosítható legyen. Illetve természetesen az is szempont volt, hogy a végeredmény valami olyan legyen, amelyhez hasonlót még nem láttak korábban az emberek. A 24 karátos aranyba mártott bronzon pont úgy csillan meg a fény, ahogy a nemes párlaton, a szabálytalan ráncok pedig a kézimunka előtt tisztelegnek, amely által az ital (és az üvege) is készül. De felfedezhetjük benne a desztillálóüzem mellett folydogáló Charente folyó hullámain visszaverődő napsugarakat is.

Hennessy X.O._Frank Gehry_limited edition_limitált

A tervező kiemelte, hogy kifejezetten üdítőleg hatott rá, hogy egy ilyen kis tárgy újradizájnolására kérték fel, a szorosabb leadási határidő illetve a végeredmény realizálása közt eltelt jelentősen rövidebb időintervallum teljesen szokatlan számára – hiszen jobbára csak hosszú kifutású projektekben vesz részt. A palack mellett az ünnepi X.O. kiadás kapott egy megegyező textúrájú tartót is kristályból, illetve egy aranyozott réz talapzaton nyugvó pipettát. A már említett, rétegzett kartonpapír dobozzal Gehry az 1970-es években gyártott kartonpapír bútoraira reflektált.

Fotók: PR

Pécsi Balázs