Ne hagyd ki!

Fel!
2 nov

5 kérdés a luxusitalokról Szegedi Nórától

Szegedi Nóra

Interjú a Moët Hennessy magyarországi brandmenedzserével

1.A Moët Hennessy összesen 26 luxus italmárka boldog tulajdonosa, amelyek közül több is erős brand, sőt, státuszszimbólum idehaza. Brandmenedzserként hogyan kell hozzányúlni az egyes márkákhoz, hogy hosszútávon az élvonalban maradjanak, és pont azt a nívót képviseljék ezen a piacon is, amellyel a világ bármely országában társítják őket? 

A portfóliónkban egymástól sok szempontból különböző márkák szerepelnek, van köztük champagne, konyak, whisky, vodka, bor, ha csak a jelenleg Magyarországon elérhető kategóriákat említjük. Van azonban valami, ami mindegyikben közös: a tökéletes minőségre való törekvés, a tradíció tisztelete és a konstans innováció. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztókat folyamatosan „edukáljuk”, hogy a termék és márka mögött lássák az örökséget és a készítők által belefektetett mérhetetlen energiát és szaktudást. Alapvetően a nemzetközi, az egyes házak által megálmodott irányelveket fordítjuk le a hazai adottságokra. Cél, hogy a termékek úgy legyenek minél szélesebb körben elérhetők, hogy közben megmaradjon a hozzájuk társított luxus életérzés.

2.A koronavírus és a nyomában járó gazdasági nehézségek mit gondolsz, megmutatkoznak-e majd a prémium- és luxus árfekvésű italok iránti keresletben is? 

Természetesen a mi cégcsoportunk is abszolút megérezte, megszenvedte a vírus hatásait, ennek mértéke régiónként eltérő. Nálunk, a magyar piacon az első hullám után valamelyest újraindult az élet, de továbbra is nagy kiesést jelent a turisták hiánya és a fine dining éttermek, öt csillagos szállodák zárva tartása. Ugyanakkor más csatornák részben kompenzálják az elmaradást. Úgy látjuk, hogy a fogyasztóink alapvetően megmaradtak, csak a fogyasztási szokások alakultak át.

3.Az olcsóbb kategóriás italok gondolom jobban tudják ezeket a kieséseket korrigálni lakossági vonalon,  Milyen jövőkép áll ezen márkák előtt, hogy hozzák a befektetőknek a számokat? 

Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy vannak olyan csatornák és olyan fogyasztási formák, amiket a jelenlegi, megváltozott körülmények között a fogyasztók előnyben részesítenek. így mi is ezekre igyekszünk fókuszálni, például erőteljesebb, látványosabb jelenlétre az elektronikus kereskedelemben, nemzetközi láncokban és delikát üzletekben. Igyekszünk az otthoni fogyasztáshoz, home partykhoz olyan csomagokat ajánlani, amelyek segítségével az otthoni környezetben is biztosíthatók a „tökéletes szerviz” kellékei. Szerencsére a gasztronómiában is vannak olyan stabil partnereink, akik a magyar törzsvendégek segítségével eredményesen vészelik át ezt az időszakot.

4.Melyek a legszeretettebb márkáitok, és vajon miért pont azok?

A potfóliónk tekintetében a Moët&Chandon és a Hennessy a két legkedveltebb márka mind a magyar piacon, mind globális viszonylatban. Két ikonikus brandről van szó: A Moët&Chandon a világ legkedveltebb champagne-ja, olyannyira, hogy minden másodpercben kipukkan belőle egy palack valahol a világon. A Hennessy nemcsak a legnagyobb konyakház, de a világ első számú prémium spirit márkája is egyben. Emellett vannak olyan brandjeink is, amelyek egy szűkebb réteg kedvencei, ilyen például a Krug a champagne-szakértők között, vagy az Ardbeg a whisky insiderek körében.

5.És a végére egy személyes kérdés: az egész portfóliótokból mely tételeket ajánlanád az olvasók figyelmébe, hogy ha találkoznak vele egy itallapon, nehogy kihagyják őket?

Bármely tételünket jó szívvel ajánlanám, csak különböző alkalmakra. Aperitívként javasolnék egy pohár Moët&Chandon Brut Impérial-t vagy Veuve Clicquot Yellow Label-t, vacsorához Cloudy Bay Sauvignon Blanc-t vagy esetleg Terrazas Malbec-et. Bulizáshoz tökéletes egy Belvedere Spritz vagy egy Hennessy Tonic, a mostani, hűvös őszi estéken egy Glenmoragie vagy Ardbeg whiskyvel érdemes melegedni. A legkülönlegesebb pillanatokra pedig ott van a Dom Pérignon!

Fotó: PR és az interjúalany sajátja

Pécsi Balázs