Ne hagyd ki!

Fel!
5 jan

Luxusvárost fejlesztenek Szenegálban

Akon City_Senegal_luxury city

Méghozzá nem is akárki, hanem az ötszörös Grammy-jelölt R&B világsztár Akon, akinek nevéből származik mellesleg a majdani település hivatalos fizetőeszköze is: az egyébként 2018 óta forgalomban lévő Akoin kriptovaluta. Bár már ebben az évben bejelentették a tervet, a csupán nemrégiben befutott négymilliárd dolláros befektetés okán csak az idén kezdik el építeni a kb. 800 hektáron fekvő Akon City “metropoliszt”, amelyben a luxuslakásokon és villákon túl még egy multifunkcionális stadiont is találunk majd – mindezt az Atlanti-óceán partján, Mbodiene település mellett. Az összesen 6 milliárd dollárból fejlesztendő okosváros highlightja természetesen a főként luxushotelként üzemelő Akon Tower lesz, amely a szenegáli gazdasági növekedés mementójaként is funkcionál majd. Egyelőre azonban sok a terv és az egymásnak ellentmondó nyilatkozat: azt sem tudni biztosan, hogy az énekes vette-e a telket avagy a fejlesztést támogatandó, a szenegáli elnök ajándékozta-e oda a földdarabot a szenegáli-amerikai sztárnak. (Annyi biztos, hogy a Dakartól 100 km-re lévő területen az állam építi majd ki a közműveket.) Az sem tiszta, hogy a projekt befejezését most 2026-ra vagy ’29-re datálják, és hogy kell-e majd adót fizetni a lakosoknak, avagy a cégeknek.

Akon City_Senegal_luxury city

Az azonban jól látszik a tervekből, hogy a város alaposan át lett gondolva: van üzleti negyede, saját kórháza, plázája, filmstúdiói, oktatási épületei és még rengeteg egyéb infrastrukturális elem, amelyből roppant jól kitűnik, hogy a szenegáli, sőt, megkockáztatjuk, a fekete-afrikai elit idecsábítása az elsődleges cél. Az afrikai fővárosok ugyebár nem a közbiztonságukról, a hatalmas luxusukról és az élhető környezetükről híresek, csak az a fura, hogy eddig senkinek sem jutott eszébe, hogy a helyi szupergazdagoknak olyasmi izolációs alternatívát kínáljon, mint ami már jól bejáratott dolog mondjuk Dél-Amerikában. A látványtervek alapján a város nem áll majd meg a partnál, az African Culture Village nevű negyed az óceánból kiharapott földnyelven épül meg – Dubaj példájához hasonlóan. Nem nehéz belelátni azt sem a projektbe, hogy egy afrikai Abu-Dzabi/Dubaj/Doha/Kuvaitváros megépítése itt a cél, amely szándék alá az építészet is muzsikál, persze. A futurisztikus épületek miatt sokan meggyanúsították a sztárt, hogy az ötletet a Fekete Párduc című Marvel-moziból vette, az igazság azonban az, hogy Akon City sokkal menőbb lesz, mint a világtól elzárt Wakanda. A közös bennük, hogy az épületek valóban sci-fibe illenek, egyébként meg maximálisan belepasszolnak a mostanság nagyon divatos modern afrikai stílusirányzatba. (Minket valójában sokkal jobban emlékeztet ez a stílus a Nullák és ikszek c. tavalyi sorozatban látottakra.)

Ami feltűnő még, hogy ugyan rengeteg a középület, lakhatási funkciójú ingatlanból mégis kevés van. A tervek mindössze 6 lakóházat említenek, amelyek így együtt 31 500 nm lakóteret jelentenek. Ehhez jönnek a tradicionális afrikai formavilágot kortárs értelmezésben tálaló kulturális falu villaépületei – bár ki tudja, ezekből meg mennyi lesz bérelhető. Akon Cityt ennek fényében valószínűleg inkább egy kulturális, üzleti és turista desztinációnak képzelik el a megálmodói, semmint hús-vér városnak. Ez persze még semmit sem von le az értékéből!

Fotók: Bakri&Associates Development Consultants/TheMegaAgency/Akon City
2021. január 5.

Pécsi Balázs