A globális gasztroforradalomnak, a manapság már itthon is szép számmal jelen lévő fine dining (netán Michelin-csillagos) éttermeknek, valamint a főzőműsoroknak köszönhetően mind egyre többen ragadnak megint otthon is fakanalat és serpenyőt, hogy családjukat, barátaikat vagy csak szimplán önmagukat meglepve el-elkészítsenek valami különlegesebb fogást, amit láttak vagy kóstoltak már valahol. Mi, férfiak is egyre aktívabbak vagyunk ezen a fronton – még ha csak egy bizonyos szeletét is kérjük a tortának. Egy tavaly őszi felmérés szerint ugyanis míg a magyar hölgyek 74%-a, addig az uraknak csupán 7%-a (!!!) készít magának vagy a családjának rendszeresen vacsorát otthon, azaz ebből az aránypárból is jól látszik, hogy minket igazából nem az esti melegszendvics összedobása érdekel, hanem a nagybetűs alkotás. Az a tevékenység, amikor is picit művésznek érezhetjük önmagunkat, és már nem csupán Jamie Oliver szintjén, hanem legalább is Alain Ducasse-én vagy Széll Tamásén. Mivel azonban nem szeretem a sztereotípiákat, így ne jelentsük ki, hogy egyáltalán nem létezik az a sorstársunk, aki ne szeretne vasárnap reggel is rittyenteni egy sima omlettet a párjának, de valahogy mégis inkább az a jellemző ránk, hogy nagyban szeretünk gondolkozni. Azt viszont a sztárséfektől már jól megtanultuk, hogy ehhez és a tökéletes végeredményhez két fontos dolog szükségeltetik: a kiváló minőségű alapanyag és a jó konyhatechnológia. Előbbi a gourmet üzletek, a kis manufaktúrák és az őstermelők reszortja, utóbbinál azonban most remek önsegély lehet, ha kilátogatunk a március 1-3. közt a Budapest Sportarénában idén is megrendezett Konyhakiállításra. Az alábbiakban megkíséreltem összeszedni, mi kellhet nekünk a fesztelen otthoni szárnypróbálgatáshoz, és hogyan tudnak ebben megtámogatni minket a kiállítók – természetesen prémiumnívón!
1.Végy egy konyhát!

Bár a rózsaarany és a vörösréz árnyalatainak meleg, fémes csillogása megkopott némileg az elmúlt években, idén a kiegészítőkön és a bútorok dekorelemeiként fognak visszatérni ezek a színek, ahogy itt, a Nobilia enteriőrrészletében is látjuk
Ugyanis akkor fogjuk magunkat e tevékenység/hobbi közben a legjobban érezni, ha magában a konyhában/amerikai konyhás nappaliban egyébként is szeretünk tartózkodni (a lakásfelújítást most kezdők itt előnyben vannak ugye). Amennyiben a főzés nálatok külön helyiségben kapott helyet, leginkább magán a konyhabútorzaton áll vagy bukik a dolog, ezt kell okosan megválasztani. Na köszi! (Mondhatnátok.) Merthogy egy csomó stílus van, ami most éppen nagyon menő, és konyhabútort azért mégse két évre vesz az ember. Én mindig azt szoktam ilyenkor mondani, hogy egy nagy segítségetek már van ebben a dilemmában. Ez pedig maga a ház! Annak stílusa halkan megsúgja, mit lehet és mit nem. Például egy modern, új építésű lakáshoz kevéssé passzol a loft/indusztriál stílusú konyha, még ha tényleg nagyon tetszik is egyébként! Egy századfordulós bérház már többet elvisel a manapság divatos eklektika jegyében, nyugodtan párosíthattok hozzá minimál, contemporary luxury avagy tetőtől-talpig króm berendezéssel kialakított konyhát is. Az a helyzet, hogy ezt a projektet tényleg könnyen és alaposan el lehet rontani, ne kockáztassatok, mert feleslegesen drága mulatság lesz a korrekció, inkább fogadjatok fel egy jó enteriőrtervezőt! Sokkal nyugodtabban fogtok aludni, és ez a tétel már tényleg nem oszt, nem szoroz egy konyhafelújítás tetemes költségeinél.
2.Tisztítsd meg, és gyúrd formára!

Van megváltás azoknak, akiket mindig is zavart vizuálisan illetve ergonómiailag is a tűzhely fölötti szag- és páraelszívó intézménye, az Elica ugyanis a kettőt egybegyúrta. A Nikolatesla HP elszívó már az indukciós tűzhely lapjába van beépítve
Nagyon fontos például a tárolás kérdése is, hogy mindent kerülgetni kell-e, vagy tudtok rendesen dolgozni. Az előbbi bekezdéssel rokon az ergonómia területe, avagy minden pont olyan magasságban/mélységben legyen kialakítva, ahogy kényelmes odanyúlni, figyelve a konyhatechnológiai sorrendre és a világítás megtervezésére is. Ugyanis hiába klassz a szekrény frontja, avagy jó választás volt a szépen erezett carrarai márványpult, ha rosszul esik a fény a munkafelületre, nem látjuk jól, mit is csinálunk. Ugyanilyen, ha nem férünk kényelmesen oda valamihez, vagy a csap íve nem elég nagy, cserébe viszont a kezünkkel örökösen szétfröcsköljük a vizet. Számtalan kényelmetlenséget fel lehetne még sorolni, amit hozzáértő tervezéssel ki lehet küszöbölni. A tapasztalt lakberendező még arra is fog figyelni, hogy a beépített szpotok dimmelhetők legyenek, vagy hogy a fiókok puhán záródjanak. Ki-ki maga tudja, még mi fér bele, de általában azért mi férfiak az ilyen gyakorlati hiányosságokra eléggé hiperszenzibilisek vagyunk, nemde? Sokkal inkább, mint a hölgyek, hiszen valahogy bennünk ilyenkor tényleg az munkál, hogy a körülmények nem elégségesek ahhoz, hogy kiteljesedhessünk a “művészetünkben”.
3. Szórd meg pár kiló konyhai kisgéppel!

A DeLonghi mid-century modern stílusban tervezett Icona kollekcióját mintha csak a Vespa robogók dizájnja inspirálta volna
Elmúltak már azok az idők, amikor is ahhoz, hogy a konyha letisztult és rendezett maradjon, mindent jól el kellett pakolni a szekrények mélyére, pláne a konyhai kisgépeket (kenyérpirító, gyümölcscentrifuga, turmixgép, toast-sütő, vízforraló, stb.) Manapság az a trend, hogy éppen hogy meg kell mutatni ezeket – mármint csak akkor, ha valami hipermenő darabot sikerült beszereznünk. Olykor dizájnerkollabokkal is erősítenek a gyártók ezért, vagy legalábbis is igyekeznek kissé jobban elrugaszkodni a kliséktől, hogy jobban tetszenek a termékek nekünk, férfiaknak is.
4.Díszítésnek a végére hintsd meg egy csipetnyi luxussal!

Egy luxuskonyha elmaradhatatlan kelléke a borhűtő, mondjuk a Dunavoxtól
Ezek azok a tételek, amelyek nélkül talán lehet élni, de aki ezt a blogot olvassa, az pont ugyanazt gondolja, mint én, hogy nem érdemes. 🙂 Ma már ugyanis minden beszerezhető házi változatban is, amivel a luxuséttermek séfjei operálhatnak a munkájuk során, legyen szó borhűtőről, Sous Vide gépről vagy sonkaszeletelőről. A felsoroltak mindegyikét linkeltem, ergo ezek a csodák is kint lesznek a Konyhakiállításon, lehet velük bátran szemezni!
Fotók: PR, Nyitófotó: NEFF
Szponzorált tartalom