Ha menő kínai, akkor 2022-ben ez egyértelműen a Hakkasan-láncolat. Európában mindössze három helyen vannak jelen négy étteremmel: kettő Londonban, egy Isztambulban és egy a török Riviérán, Bodrumban. Tavaly volt szerencsénk kipróbálni a katari egységüket, amelyik a dohai St.Regis luxusszállodában található. Össze sem téveszthető, hol kell keresni, előtte ugyanis szinte kizárólag Porschék, Ferrarik és Lamborghinik parkolnak. A kantoni konyhát mesterfokon űző lánc londoni képviseletétől szemléztük Mayfairben, egészen pontosan az egy Michelin-csillagos éttermük üzleti menüjét: a Taste of Hakkasant. Hát, nem kellett sokáig győzködni minket, az biztos!
Az étterem szó szerint szinte megbújik a Berkeley Square-nél. Semmi hangsúlyos logó vagy kirakat, pusztán egy ajtó, rajta alig észrevehetően, miniben a logó. Aki tudja, mit keressen, az úgyis megtalálja alapon. A jellegtelen bejárat előtt elegáns ajtónálló kérdezi, mi járatban vagyunk. Belépvén az ismerős Hakkasan-atmoszféra fogad minket: sötét árnyalatok, sejtelmes fények, semmi bársony, csakis nyersnek ható felületek. A hosszú folyosó végén a recepció, ahol lefelé irányítanak minket. Itt, a tradícionális stílusú kínai elválasztókkal tagolt vendégtérben annál nagyobb már az élet, London egyik legelegánsabb negyedének színe-java, azaz teltház van. Nyitánynak két signature koktélt választunk, mindkettő hasonló elven próbálja az ízlelőbimbók mellett a szemet is elkápráztatni: füsttel. A férfias Sea of Clouds egy üvegbúra alatt érkezik, azt felemelve illan el a füst, míg az ízében és küllemében is nőies, licsis-gránátalmás-rózsavizes Ruby Tang fölé egy buborékot fújtak, azt kipukkasztva káprázatos módon távozik az alászorult levegő.
Az előételek dimsumok, amelyekhez többek közt garnélát, érlelt királyrákot vagy vadgombákat használnak, a vízgőz fölött főttek tésztája színes, a sültek mintha mini szénaboglyák lennének, texturálisan is roppant izgalmasak – ilyet más kínai konyhás helyen biztosan nem találunk. Az egyik főételünk curry szószban főtt, mandulás garnéla, a másik tőkehal zöldségekkel. Hozzá köretnek természetesen rizs és zöldség dukál – talán életünkben nem ettünk még ilyen jól elkészített zöldspárgát. A desszert a signature Jivara bomba: egy tejcsokis mogyorópraliné golyó, ropogós rizzsel megszórva: masszív és laktató. A Taste of Hakkasan menü mennyisége tökéletesen elég egy rohanó hétköznapra, jól lakik tőle a munkában megfáradt éhes ember, mégsem telítődik el. Ha viszont valaki ennél kiadósabba vágyik, annak nyugodt szívvel ajánljuk a Lotus menüt, amit Dohában is kóstoltunk. Itt, a híres londoni éttermükben talán még nagyobb élmény.
Fotók: PR
2021. február 11.