Ne hagyd ki!

Fel!
19 ápr

Expert of the City: high life Debrecenben

Sipos Bence_DiVino Debrecen_Coente Group_Catalog Boutique Rooms

Ezeket ne hagyd ki, ha a hajdú-bihari megyeszékhely felé visz az utad!
Sipos Bence, a DiVino Debrecent és a Catalog Boutique Roomsot is tulajdonló Coente Group ügyvezetőjének, valamint a debreceni Belvárosi Borünnep alapító-főszervezőjének személyes tippjei

A legmenőbb bár egy italra: Remélem, senki sem fog neheztelni, ha ennél a pontnál elsősorban magunk felé hajlik a kezem. Immár több mint hét éve, hogy a pesti Szent István téren odaszólt nekem Édesapám borozgatás közben: “Vigyük el ezt az élményt Debrecenbe!” Bár abban az időben már Budapesten éltem és dolgoztam, mégis az én nyakamba szakadt a cég felépítése és üzemeltetése a családon belül.  Hazaköltöztem hát a városba, amit egyáltalán nem bántam, hiszen a mai napig nagyon élvezem csinálni – aminek nyilván az is az egyik oka, hogy nagy szabadságot kapunk a brandtulajdonostól (Bánki Sándortól) az egyéni ötleteink megvalósítása terén. Persze, a magas sztenderdekből sosem engedtünk, így nem mondom, hogy nem hárult ránk komoly edukációs feladat is az első években. Ezalatt elsősorban az igényes borkultúrát értem, amelynek a népszerűsítésében a rendezvényeink voltak a legfontosabb eszközeink.

A borbár kitelepülős szülinapja (DJ-vel, zenekarokkal és meghívott borászokkal együtt) minden évben sokakat vonz, akár az ország más részéről is. (Tavaly ugye csak egy tortát vághattunk fel szűk körben, de 2019-ben ezen a két napon kb. 2500 ember fordult meg nálunk.) Később, a bártól függetlenül megálmodtam a mindig június elején tartott Belvárosi Borünnepet, amelyen persze a DiVino Debrecen is kint van egy mobilegységgel. Ezzel a rendezvénnyel az a rövidtávú tervem, hogy néhány éven belül Magyarország egyik legjelentősebb, nemzetközileg is ismert, nyárindító gasztro-jazz-swing fesztiválja legyen, ahol akár a műfaj legnagyobb, világhírű előadói is megfordulnak majd.  Hálás vagyok a debreceni városvezetésnek, hogy hozzáállásukkal és segítségükkel az engedélyezés terén kiemelkedő szerepet játszanak ebben. Emellett a július közepi Campus Fesztiválon is megtalálnak bennünket a borrajongók: a négy pultunkkal mi képviseljük kvázi a VIP-szekciót itt, nálunk találkoznak az ország harmadik legnagyobb fesztiválján a környék nagyvállalkozói, politikusai és közéleti szereplői. Rajtunk kívül egyébként nagyon jó szívvel ajánlom még a Maszek bárt is. A dizájn ugyan eléggé más, viszont koktélok és csapolt sörök tekintetében nagyon erősek.

A legjobb étterem egy élményvacsorára: Számomra egyértelműen ez az IKON Restaurant, amelynek az alapító-tulajdonosai eszméletlen munkát fektettek abba, hogy megreformálják a kelet-magyarországi gasztronómiát. (Az új tulajdonos úgyszintén.) Amilyen szolgáltatás itt van, az bárhol megállja a helyét a világon. Nagyon magas szintű ötvözete ez a fine diningnak és a bisztrókonyhának, a steakeket például külföldről szerzik be – s részint konkurenciaként mondom, hogy remek a sommelier-jük, kiváló a boválaszték, és jól is párosítják őket az ételekhez. Személy szerint én pont annak örülnék, hogy ha lenne még ilyen helyből vagy akár minőségi bárból még száz másik a városban, mert az tömegesen vonzaná a budapestieket is. Azt vallom, hogy van elég Nap, hogy mindenkire süssön!

Az IKON Restaurant két korábbi fogása (galamb Wellington, spenót, szarvasgomba szósz, valamint libamáj, szilva és mandula)

A legjobb reggelizőhely egy brunchra: Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy milyen vállalkozásba fogjon Debrecenben, rögtön azt mondanám neki: nyiss egy fancy reggelizőhelyet! Olyat, amiből Budapesten már egy halom van. Tökéletes lokáció lenne például a Nagyerdőn lévő Békás-tó – nyilván nem csak reggeliidőben. Illetve ott a Black Sheep, amely kínál klasszikus angol vagy magyaros reggelit is, Eggs Benedictet illetve -Royalt, de az édesszájúak sem maradnak éhen az amerikai palacsintának és a francia toastnak köszönhetően. A bezárások előtt már nagyon erős hangsúlyt kezdtek fektetni az igényes és minőségi alapanyagokból készült ételekre, ami mellé a saját kávépörkölő manufaktúrájukból származó kávé csak hab a tortán. A hamarosan, a vírushelyzet elmúltával nyíló Pizza, Kávé, Világbékét is megemlíteném itt mindenképp – ez az Anyukám Mondtához tartozik, akik baromi jól viszik ezt a könnyed pizzás vonalat, így tuti nagyot fog durrani, ha megnyit. Végül ott van a Kis Padlizsán nevű hely, amely teljesen vegán ételeket kínál szuper minőségben, ez akár hazai fronton is egyedinek számít.

A kávézó, amit nehogy kihagyj: Még egy kávézót ajánlanék szívesen, úgy hívják, hogy: Volt egyszer. A tulajdonos dolgozott Tel-Avivban, sokáig a budapesti Platzot vezette, így eléggé érzi a csíziót, baromi jó minőségű kávékat kínálnak. Fiatalos kialakítású, azaz nem elegáns, márványlapos asztalos/bársonyfoteles, de személy szerint én erre voksolnék, ha reggel valahova el szeretnék menni.

Ki kell próbálnod ezt a szállodát, ha a városban akad dolgod: Picit megint cikinek érzem, hogy önmagunkat promózom, de az az igazság, hogy én Debrecenben nagyon hiszek, ezért is indítottam több prémium vállalkozást itt. Az üzlettársammal tavaly nyitottuk meg a – egy belvárosi nagypolgári lakásból kialakított, ötszobás –  Catalog Boutique Roomsot, amely nagyjából egy Airbnb-lakás és egy boutique hotel közt van jellegéből adódóan. (Egyébként a tervünk az, hogy egy nemzetközi láncolatot építünk fel ezzel a márkanévvel, franchise-konstrukcióban.) A stílusát talán a kortárs luxus címkével lehetne leginkább meghatározni, elsősorban a fiatal generációnak szánjuk. Ugye klasszikus értelemben mi nem szolgáltatunk, online check-in rendszer van, de minden más (minőségi matracok, logózott ágynemű, Rituals luxuskozmetikumok a fürdőkben, közel egésznapos concierge, stb.) olyan, mintha egy szállodában lenne az ember. Ha Debrecenben járok, én is szoktam itt aludni – persze főként azért, hogy monitorozzam, mivel tudnánk még jobbá tenni az élményt.

Catalog Boutique Rooms Debrecen

Illetve nagyon bízom benne, hogy az új BMW gyár feltételeként szabott, nemzetközi láncolathoz tartozó, ötcsillagos hotele a városnak olyan üzemeltetővel fog működni minimum, mint a Hilton, a Sheraton vagy a Marriott. Ez két éven belül kiderül, az biztos, hogy van nemzetközi repterünk 18 desztinációval, lesz MotoGP-pályánk, az nem lehet, hogy ezeknek az utazóknak ne legyen hol megszállniuk olyan színvonalon, ami Európa más nagyvárosában már nem is kérdés.

Ez a negyeded, ha élsz-halsz a luxustermékekért: Nem is oly régen beszélgettünk pont erről a turisztikáért is felelős alpolgármesterünkkel, Dr. Széles Diánával, hogy milyen jó is volna, ha a Piac utca környékén nekünk is lenne egy mini Andrássy útunk, akár csak olyan brandekkel, mint egy Michael Kors. Szerintem 3-4 év múlva ennek a “piazzának” az ötlete akár be is tudna érni – hiszen elsőkézből tudom, hány módos debreceni vásárol a pesti Gucciban vagy Louis Vuittonban. Romániában is csak Bukarestben találhatók meg ezek a márkák, szóval akár még Kolozsvárról is közelebb lenne Debrecenbe járni ilyen céllal. De most azt tudom erre mondani, hogy aki az Inditex márkáknál magasabb szinthez szokott, az ne ide jöjjön shoppingkörútra.

A gourmet üzlet, ahol a legjobb élelmiszereket találod: Ugyan nem a városhoz tartozik, de pár percnyi autózásra van a Nagyerdőn túl Pallag nevű település, ott van a Spájz – ami alapvetően egy pékség. Itt eszméletlen jó minőségű minden, a brontei pisztáciás croissant-tól kezdve a portugál krémesen át a salátákig.

A spa és gym, ahol feltöltődhetsz: Na, hát ezeket is a fentebb már említett, jövőbeli luxushoteltől várjuk – a legjobb arckezelések vagy masszázsok ugye Pesten is a luxusszállodákhoz köthetők.

A környék titkos látnivalója: Debrecentől kb. egy-másfél órás útra van Mád, ami ugye az egyik legmenőbb borvidék lehetne. Maga a település kinézetben eddig nem tart ott, de ha az ember tudja, mit keressen, akkor olyan helyekre bukkan, mint a Szent Tamás pincészethez tartozó Hotel Botrytis vagy a Gusteau. Mindenkinek javaslom, hogy akár Debrecennel összekötve, autózzon egyet a szőlőültetvények közötti utakon.

Fotók: PR, az interjúalany sajátja
2021. április 19.

Pécsi Balázs