A világ dizájnmagazinjain tavaly-tavalyelőtt végigfutott egy montenegrói resort, ami azért elég megdöbbentő volumen sajtóvisszhang terén egy kelet-európai nyitástól. Csak hogy itt nem akármilyen luxushotelről van szó, hanem a világ egyik legmenőbb, újhullámos szállodaláncáról, a One&Onlyról, amely először tette be Európába a lábát. Felvetődhet a kérdés, hogy vajon miért nem Olasz-, Francia- vagy Spanyolország lett a befutó (a második hoteljük egyébként Görögországban nyílik, szóval a Balkán valamiért nagy favorit), és nyilván ezt sokan találgatják, akik még nem jártak a Horvátországtól délre eső volt jugoszláv, relatíve fiatal államban. A régió luxusdesztinációja ugyanis egyértelműen most ez, ahol gombamód nőnek ki a földből a luxus lakóparkok és a szállodamonstrumok. A több mint 10 éve Tivat város kikikötőjében fejlesztett Porto Montenegro luxusenklávé méltó riválist kapott a közigazgatásilag Herceg Novihoz tartozó, elkerített, 2 éve befejezett Portonovi negyed képében. Ahova igen, sorompókon keresztül vezet az út. Tartsatok viszont most velünk!
A Kotori-öböl külső fertályán, a tenger mellett húzódó gazdagnegyedben még sok lakás eladó, luxusüzletek sincsenek, de mondjuk lélegzetelállító, amikor az ember mellett lassan elsiklik egy óceánjáró méretű turistahajó. Portonovi minden bizonnyal a térség menő helye lesz, így örültünk, amikor meghívást kaptunk a One&Onlytól, hogy nézzük meg a szállodát és próbáljuk ki a resort melletti, de mégis lehatárolt Tapasake éttermüket, amely a perui és a japán ízvilágot ötvözi a madagaszkári származású, a világon több Nobu étteremben is tapasztalatot szerző Yannick Bayjoo séf vezetésével. A hotel enteriőrjeivel nagyon nehéz konkurálnia bármely kelet-európai szállodának, olyan grandiózusak a terek és fényűző a berendezés. A kert és a partszakasz is csodás, és ugyanez mondható el a Tapasake privát strandjáról is, amely, mint látjuk, több mint egy sima étterem.
A Tapasakéba már megérkezni is élmény, miután az embernek beparkoltak a szálloda garázsába, a valet golfautón viszi le a szomszédos étterem tágas fogadócsarnokáig, ahol elegáns recepciósok fogadják. A dizájn telitalálat, az Instagramunk nem fog szűkölködni tartalomban, az tuti. Jobb kéz felé található a strand felé teljesen nyitott étterem, míg bal kéz felé az elegáns, nappaliszerű, tévés szeparék, amelyeket külön lehet bérelni – családoknak ideális, ha a Nap netán túlságosan is rákezd a munkára. A dizájn csodás, van itt monolit típusú sziklatömb, a medence közepén egy hintaágy, az egész lokáció a nemzetközi elit igényeire van szabva, akik szemlátomást meg is érkeztek: itt egy Dior táska, ott egy Chloé fürdőruha. A tengerbe itt nem lehet bemenni, hiszen a szállodának ez egyúttal a kikötője is, de kárpótól minket a bárral felszerelt medence, ahol a signature koktéljaikat is megkóstolhatjuk.
Persze, ezt lehet az asztalnál is, ahol elleszünk egy darabig, míg kitaláljuk, mit kérünk enni, olyan gazdag az étlap. Mi sokfélét kóstoltunk, természetesen nem hagyhattuk ki a gazdag kínálatból a szusikat és a szasimikat sem. De vannak dél-amerikai fogások is, mint például a tacók és a cevichék, ha már fúziós helyen járunk ugyebár. Az előételek közül mi javasoljuk a shiso salsás grill langusztát, a tengeri sügér száraz mizót szarvasgomba olajjal, yuzu dzsúzzal és fokhagyma csipsszel, de egyik tempurával sem nyúlhatunk mellé. Főételek közül a serpenyőben sült, ponzu stílusú, chilei tengeri sügér lehet az egyik befutó vagy a chimichurri salsás, grillezett polipcsáp édesburgonya pürével. Desszertek közül a passiógyümölcs brulée most a legizgalmasabb tétel, amelyhez kókuszfagyi és pirosgyümölcsös szósz jár, de a vaníliafagyis forró csokitorta is jól hangzik, ugye?
Fotók: PR