Ne hagyd ki!

Fel!
17 júl

Kipróbáltuk az új mindfulness menüjét az Axis Cafénak

Többször (itt és itt) is teszteltük már a budapesti Crowne Plaza hotel bisztróját, az Axis Café & Lounge-ot, és még soha nem csalódtunk itt – ahogy ezúttal sem, amikor a megújult, a mindfulness szellemében készült szezonális ajánlatot kóstoltuk, amelyet közösségi kert program egészít ki. A Crowne Plaza Budapest ugyanis különösen nagy figyelmet fordít a kertjére. Részben a Westend tetőteraszos adottságai, részben a belvárosi környezet indokolja, hogy a szálloda számára fontos a zöldítés, de ennél többről van szó. Maurice Janssen, a hotel holland származású igazgatója a szálloda teljes vérkeringését igyekszik ember- és természetközelivé alakítani: “A kertészkedés sokat jelent számunkra, mert amikor a kertet ápolod, jelen vagy a pillanatban, közel vagy a természethez és használod az érzékszerveidet. Ezt szeretnénk átélhetővé tenni a vendégeink számára az általunk képviselt gasztronómiával is. Az új menüt az önmagunk felé irányuló és a környezetünk iránti figyelmesség szellemében alakítottuk ki” – mondja a szállodaigazgató. Az Axis Café & Lounge új szezonális menüjéhez kapcsolódóan így a vendégek nevében elültetnek egy-egy koktélparadicsom vagy csilipaprika palántát, akik vizuális-dokumentáció segítségével kísérhetik figyelemmel azok fejlődését. Ősszel pedig a szálloda séfje, Csuklich Viktor várja vissza őket szüreti kerti partira a termésekből készített finom falatokkal.

axis-cafe-lounge-budapest-crowne-plaza-hotel-szalloda-bisztro-bistro-1

Az Axis Café & Lounge menüje a hagyományos konyhára jellemző szénhidrátok és fehérjék mellett erősen alapoz a tápanyagokban és színekben gazdag növényi étrendre, de szemben a szokványos és gyakran sanyargató diétás trendekkel, különböző összetételű, tápanyagtartalmú, textúrájú, ízű ételek találhatóak rajta, hogy mindenki megtalálja azt a fogást, mellyel maximálisan eleget tesz teste jelzéseinek és ezáltal élvezni tudja a pillanatot. Az érzékenyen hangolt ételkínálatot egyszerre jellemzi a szezonalitás és a lokalitás, és hangsúlyosan jelennek meg benne a vegetáriánus és vegán étrendbe illeszthető fogások. A keleti ízvilágú házi krém válogatásban a humusz mellett sült paprikával, dióval és gránátalma melasszal készülő muhammara, illetve füstös padlizsánkrém, a Baba ghanoush is szerepel. Utóbbi nélkülözhetetlen összetevője a magas antioxidáns-tartalmú és kiváló immunerősítő hagyma.

axis-cafe-lounge-budapest-crowne-plaza-hotel-szalloda-bisztro-bistro-2

Fitonutriensben, azaz az intenzív színekért felelős kémiai vegyületekben és tápanyagokban gazdag az eper, valamint a bébi spenót is, ezek mind tökéletes kiegészítői a pirított magvakkal és sós karamellel tálalt grillezett kecskesajtnak, amelyet mi is kóstoltunk. A gyümölcs alacsony energia-, de magas antioxidáns tartalma, a zöld levelek magas klorofilltartalma a sajt kalcium, vas, D-vitamin és fehérje gazdagságával párosul ebben a fogásban, amely tökéletes választás egy könnyed ebédnek vagy vacsorának. A mangalica rilette házi savanyított zöldséggel és kovászos kenyérrel érkezik. Noha a hús markáns ízt kölcsönöz ennek a fogásnak, a fermentált zöldségeknek köszönhetően mégsem terheli meg a szervezetet. A tejsavas érlelés különlegessége, hogy nevével ellentétben tejfehérje-allergiások, laktózérzékenyek, vegánok is fogyaszthatják. Az az igazság, hogy mi ehelyett a chimichurri szószos szürkemarha steak felé csábultunk el, amelyhez vajas, héjában sült édesburgonyát és karamellizált hagymát párosítottak. (Illetve kértünk még hozzá köret gyanánt egy tál mandulás, vajas, zsenge brokkolit is.)  A ricottával töltött raviolival, bazsalikomolajjal és roppanós bazsalikommal tálalt paradicsomleves igazi tápanyagbomba: a likopinban, azaz a bizonyítottan daganatmegelőző antioxidáns vegyületben gazdag paradicsom tökéletes kiegészítője az alacsony zsír-, és magas fehérjetartalmú ricotta, mely könnyű emészthetőség mellett igen gazdag tápanyagforrás. Szintúgy próbáltuk, szuper választás!

A Cézár saláta a feltét nélküli és klasszikus csirkés mellett lazacos, valamint vegán változatban is szerepel az étlapon, a sokak által kedvelt fogás komplexitását a gazdag tápanyag-összetétel és az ízek harmóniája adja. A toszkán tokaszalonna (guanciale) és a hosszú érlelésű juhsajt, a pecorino a megszokottól eltérően telt és intenzív ízvilágúvá teszi az Axis étterem által kínált carbonarát. A gluténmentes tésztából készült fogás mellé az egészséges táplálkozás jegyében friss salátát érdemes választani. A rozmaringos sültpaprika-krémmel gazdagított bárány burger izgalmas és hazai szuper élelmiszerekből álló kísérőt kapott. A magas mikrotápanyag tartalmú karamellizált hagyma és a lilakáposzta-saláta sokrétűen védi a szervezetet, a manchego sajt pedig elősegíti a káposztában található vitaminok felszívódását. Bevalljuk, nagyon gondolkodtunk ezen, de végül a tintahal tintájával feketére festett, logós buciban tálalt lazacburgert választottuk. Hiába a másikat mondták ízesebbnek, olyan kevés helyen találkozni lazachúsos hamburgerrel, hogy nem tudtunk ellenállni – és örültünk, hogy így döntöttünk. A közösségi kertészkedés korábban is része volt a szálloda életének, ám mostanáig főként a munkatársak vettek részt benne. A tetőteraszon egy kis birsalma kertet művelnek, amelynek gyümölcsét az étteremben felszolgált lekvárhoz, desszertekhez és sajtokhoz használják fel, egy hidropóniával működtetett függőleges rendszeren pedig fűszernövényeket és különféle leveles zöldségeket szaporítanak növényvédő szerek használata nélkül. A zöldségeskert most az új koktélparadicsom és csilipaprika ágyásokkal bővül az Axis étterem vendégeinek közreműködésével.

Fotók: The Gentleman’s Review

Pécsi Balázs