Ne hagyd ki!

Fel!
23 nov

Legendák és mítoszok az Aria Hotelben

Aria Hotel Budapest_High Note SkyBar_new menu_menü_2019_ősz_tél_fall_winter_rooftop bar

A pár hete a Condé Nast Traveler utazási magazin olvasói által Reader’s Choice-díjat nyert szálloda tetején található High Note SkyBar csapata idén nyáron sem tétlenkedett, az őszi-téli tematikus menü korokon átívelő kalandra csábítja a látogatókat. Egy-egy történelmi mítosz vagy legendás személyiség 9 alkoholos és 3 alkoholmentes koktélba,  6 bárételbe és 3 desszertbe fogalmazva elevenedik most meg a Bazilika kupolájára és a Budai Várra is pazar kilátást nyújtó koktélbárban. Múlt hét péntek este én is hivatalos voltam a nagy gondossággal kifundált kreációk sajtóbemutatójára, mondom is alább, mik voltak a kedvenceim a kóstolás során!

Aria Hotel Budapest_High Note SkyBar_new menu_menü_2019_ősz_tél_fall_winter_rooftop bar

Philosopher’s Stone és Nikola’s Invention

“Senki sem halhatatlan addig, amíg el nem neveztek róla egy ételt” – tartotta Igor Sztravinszkij, a XX. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Ha saját fogása még nem is, de koktélja már biztos lesz a történelem két megkerülhetetlen tudósának, Marie Curie-nek és Nikola Teslának. Az életét a radioaktív anyagok tanulmányozásának szentelő lengyel-francia vegyész- és fizikusnő ugye a mai napig az egyetlen, aki két különböző tudományágban is elnyerte a Nobel-díjat. A legnagyobb hatású női tudós felfedezését idézi meg így Mihály Richárd kreációja, amelyhez a radioaktív anyagokra jellemző fémes ízt a lestyán és a szerecsendió kombinációjával éri el a koktél. Ezt az italt kóstolva a vendégek kivételesnek érezhetik magukat, hisz a prémium magyar ginnel, a Terminussal és a mediterrán tonikkal kevert italt Marie Curie “vitrinjéből származó” konyakos pohárban szolgálják fel. A történelem legjelentősebb feltalálójának, Nikola Teslának dedikált koktél pedig Gózon Péter alkotása. Az ital alapját a XIX. században feltalált Metaxával készítik, ami rubinvörös, cseresznyés martinivel és fehércsokoládé likőrrel lesz teljes. Tesla legfontosabb találmányát, a váltakozó áramot idézve, a whiskys pohárban felszolgált koktél mellé egy különleges lámpa is érkezik az ezt rendelő vendégek asztalára.

Aria Hotel Budapest_High Note SkyBar_new menu_menü_2019_ősz_tél_fall_winter_rooftop bar

Celtic Forest és Wonderdeer

De a bár kreatív műhelyének többi tagja is megtalálta a hozzá legközelebb álló kultúrtörténeti inspirációt! Az ókori Egyiptomba csábít a gránátalmás dohánykávé sziruppal és almaborral kevert tequila-koktél, a híres macskafejű istennő, Básztet elixírje, de említhetném a kedvencemet, a legfényesebb skandináv istenséget, Heimdallt megidéző, kürt alakú pohárban szervírozott, házi aquavittel, borókasziruppal és bogyós gyümölcsökkel készült italt is. (Lásd. mindkettőt a nyitóképen!) A birsalmás-aszús-szegfűszeges tejpunccsal fény derülhet a Bölcsek Kövének titkára, hiszen mindenki saját maga varázsolhat “aranyat”; aki pedig a jó szellemeket hívná magához, az a japán mitológia ihlette Good Spirit Caller névre keresztelt whiskys, matcha teás, mandulatejes koktélt választhatja. A legendás italokhoz mitikus bárfalatok is passzolnak: a kelta földistenség, Dagda étke a gomba mousse, petrezselyem morzsa és feketegyökér csipsz kombinációja. Az ősmagyar Csodaszarvas mondájára reflektál a fenyőgéllel és céklával felszolgált szarvasgerinc, míg a viking tengeri mondák szüleményét,  a Krakent idézi meg az édeskömény pürével, kumquat csipsszel, kesudió vajjal tálalt bébipolip – mindkettőt nagyon szerettem. Karádi Zsuzsanna pastry chef Jack’O névre keresztelt őszies kreációjában a sütőtök és a mák párosa a Halloween legendájáról mesél, míg a bergamotos olívaolajjal és Earl Grey-es csoki ganache-sal kikerekített piskótát Pallasz Athéné, a bölcsesség görög istennőjének ajándékaként találják fel. (Teljes menü itt.)

Aria Hotel Budapest_Liszt Restaurant_new menu_menü_2019_ősz_tél_fall_winter_rooftop bar

Sütőtök carpaccio és túrógombóc édes tejföllel és karamellfagylalttal

De nemcsak fent, hanem lent is tüsténkedtek az elmúlt időszakban: a nyáron nyitott Liszt Restaurant történelmi régiónk jellemző alapanyagait, ízeit napjaink konyhatechnológiai vívmányainak felhasználásával ötvözte. Az őshonos sebes pisztráng édeskömény-salátával, zöld almával és napraforgóval kerül a vendég elé, a vaddisznóragut savanyított szilvával és dödöllével kínálják, az ősz egyik fontos fogását, a hagyományos Márton-napi libát kenyértésztával lezárt öntöttvas edényben szolgálják fel sült répákkal és bébicsiperkével gazdagítva. Az Osztrák-Magyar Monarchia területének egyik jellemző téli fogása, a disznótoros most új formában kéredzkedik fel a ropogós fehér abroszos asztalra: a gazdag, húsos ételt ezúttal vegán változatban készítik el, azaz a  rizses gombahurka, a feketebabos céklahurka, illetve a csicseriborsó kolbász és a lilakáposzta püré kombinációja nemcsak a húsmentesen étkezőknek nyújthat maradandó élményt. Hanem például nekem is, aki meg nem mondtam volna a turpisságot, olyannyira valóságosak voltak ízélményben. Szerettem még nagyon a műalkotásnak is beillő sütőtök carpacciót, ahogy a túrógombócot is. (Teljes menü itt.)

Aria Hotel Budapest_Liszt Restaurant_new menu_menü_2019_ősz_tél_fall_winter_rooftop bar

Újraértelmezett gesztenyepüré

Fotók:PR

Pécsi Balázs