Ne hagyd ki!

Fel!
23 márc

Megnyílt Európa első víz alatti étterme

Ami egyúttal jelenleg a világ legnagyobbja is ebben a műfajban a maga 495 négyzetméterével. Az elsüllyedt periszkóphoz hasonlító, háromszintes, 40 férőhelyes pezsgőbár és étterem a dél-norvégiai Båly falucskánál bukik öt méterre a tengerszint alá, és nemcsak kulináris örömök megélésére használható, hanem tengeri kutatóközpontként is bevethető a Snøhetta építésziroda által tervezett épület. Az Under – a klausztrofóbiát kiküszöbölendő – tágas(!) beltereihez főként kezeletlen tölgyfát és nyersbetont használtak, illetve hát ugye a 11 méteres akril panorámaablakon keresztül kémlelhetjük az északi-tengeri élővilágot – mondjuk  ez a hivatalos fotó alapján nem tűnik túl izgalmasnak. (Bár azt hozzá kell tenni, törekszenek rá, hogy idővel ez klasszabb legyen, a beton speciális textúrája ugyanis kedvező az algák és a puhatestűek megtelepedéséhez, ezáltal pedig létrejön majd egy mesterséges korallzátony, amely természetesen egyéb fajokat is odavonz majd.)

Under by Snohetta_underwater restaurant_vízalatti étterem_Norway_Norvégia

A 34 méter hosszú, monolitikus betoncsőnek kinéző étterem évi 12 000 gasztroturistát vár – azaz olyan gourmand-okat, akik csakis ezért az élményért fognak ideutazni Oslóból. A falak enyhén íveltek és közel fél méter vastagok, hogy kibírják a víznyomást és a legzúzósabb viharos hullámokat  is, míg mi kényelmesen falatozzuk bent a 18 fogásos, 3700 norvég koronás (kb. 330 angol font) degusztációs menünket, amely szezonálisan változik, lévén csak helyben megtermelt/kifogott alapanyagokkal dolgoznak. Azonban érdemes lesz a foglalással sietni! Bár csak március 20-án nyitott a hely, ellenben már 7000 foglalás érkezett!

Fotók: PR

Pécsi Balázs