Most már ilyen opció is van, méghozzá nálunk, Budapesten. Történt ugyanis hónapokkal ezelőtt, hogy a Michelin-csillagos Costes étteremben mindössze pár nap után meglovasították a legnevesebb magyar parfümőr, Minya Viktória egyik legismertebb illatát, a Palágyi Eszter séf kreálta somlói galuska mellé ajánlott likőrös-diós-mazsolás jegyeket viselő Eau de Hongrie-át, amely stílusosan – ha már a neve “magyar vízet” jelent -, a tokaji aszúkét imitáló, jellegzetes formájú üvegben vásárolható meg (lásd. fent). A Costes séfjének ez a tolvajlás indította be a gondolatait a téren, mi lenne, ha kicsit közelebb hoznák egymáshoz az ízeket és az illatokat – pláne, ha utóbbira ilyen szignifikáns igény mutatkozik.

Megkereste tehát a Párizsban élő tervezőt, a kollab eredménye pedig egy három illatot felvonultató, exkluzív kollekció lett, amelyet az ihletadó desszertek (somlói galuska, “Piros Alma”, Costes-féle lépesméz) mellé illatcsíkon szervíroznak. A Nid D’Abeille Zest (lépesméz) többek közt provence-i mézet, francia méhviaszt, olasz citromot, calabriai bergamotot, sárga mandarint és tahiti vaníliát tartalmaz egy csipetnyi sóval, a Chocolat Au Rhum (rumos csokoládé) a kakaóbab és a jamaikai rum mellett aszalt gyümölcsök, érlelt tölgymoha, tahiti vanília, dió és a kávé illatát zárja magába, míg az Infusion A La Vanille-ban (vanília kivonat) madagaszkári vanília, ceyloni fekete tea, tunéziai narancsvirág, francia levendula és a japán körte aromáit ismerhetjük fel. Ezzel egy harmadik helyszínnel gyarapodott a hazai lelőhelyek köre, Viktoria Minya parfümökre eddig ugye csak a Madison Perfumery és a Neroli luxusparfümériákban tehettünk szert Budapesten, továbbá az Emmaroz női szabóságban Szegeden.
Fotók: PR