Magam is meghívást kaptam rá, illetve ott is voltam közel két héttel ezelőtt a Brody Studiosban azon a bizonyos hétfő estén, amely nem szólt másról, csakis az LVMH tulajdonolta konyakház legmagasabbra pozicionált párlatairól: a V.S.O.P. (=Very Superior Old Pale) Privilége konyakokról, amelyek lényegében a későbbi IV. György brit királynak köszönhetik létüket, illetve átvitt értelemben jelenlegi sikerüket is. Történt ugyanis, hogy a nagy konyakkedvelő, akkoriban még walesi herceg 1817-ben megkereste az egykor XV. Lajos francia király hadseregében szolgáló ír katonatisztet, Richard Hennessyt, hogy alkossa meg számára ezt a kategóriát. A konyakkészítő ekkor immár több mint fél évszázada művelte mesterségét, exportált többek közt az USA-ba (1794-től), illetve 1818-tól kezdve Oroszországba is megindultak a rakományok – Mária Fjodorovna anyacárné ugyanis egy ilyen nedűvel lepte meg fiát, I. Sándort az az évi születésnapján. 1859-ben az első francia márka volt, amely megvetette a lábát a bezárkózott Kínában, két évtized múlva pedig előrukkoltak a konyakok közt máig referenciaként számító X.O. (Extra Old) kategóriával is. Többek közt ilyen érdekességeket tudhattunk meg a ház nagy múltú történelméből – persze nyilván gondolhatjuk, hogy kellett is valamit azért a levesbe aprítani, hogy a márka neve ott díszelegjen a jelenleg legértékesebb európai cégként számon tartott Louis Vuitton Moët Hennessy luxuskonszern logójában.
No, de hogyan is születik náluk egy konyak? Nyilván ez a legérdekesebb kérdéskör, így vázolom is gyorsan. Az alapbort egy könnyű gyümölcsös szőlőfajta adja (ugni blanc), mely tökéletesen illik a Hennessy ház réztartályaihoz, ahol is kétszer párolják azt le. Annak érdekében, hogy biztosítsák a tökéletes, egyben változatos ízeket, csak olyan eaux-de-vie-ket választanak ki, amelyek Champagne-ban, Borderieds-ben avagy Fins Bois-ban készültek. A második lépés az érlelési idő, ez az érzékek és a képzelet játszmája, mert akár egy életen át is tarthat ez a szakasz a tökéletesség érdekében. A Hennessy pincékben a félhomályban áll az a kizárólag francia tölgyerdőkből származó, több mint 300 000 hordó, amely a világ egyik legnagyobb cognac eaux-de-vie-tartalékát rejti. Amikor elérik az érlelés csúcspontját, az értékes nedűket fonott külsejű üvegballonokba töltik át, hogy tökéletesen megőrizzék különleges jegyeiket. Így várakoznak tovább akár évszázadokig, hogy majd felhasználják őket a legritkább konyakokhoz, amilyen a Hennessy Paradis vagy a Richard Hennessy is. (A legrégebbi eaux-de-vie egyébként 1800-ból származik!)
Az est szupersztárjai azonban a V.S.O.P.-k voltak ugye, amelyek az eltelt 200 évben tulajdonképpen semmit sem változtak – max. csomagolásilag a folyamatosan megújuló limitált kiadások és művészeti együttműködések okán. Ezt a folyamatos konzisztenciát a master blenderek 60 különböző korú (4 és 15 év közötti) és karakterű edv-k házasításával érik el, amiket a fejlődésük csúcsán választanak ki, fiatalabb és idősebb hordókból egyaránt. A cél mindig az egyensúly, és a 200 év elteltével is változatlan karakter és stílus. A V.S.O.P. a magyar piacon hivatalos disztribúción keresztül 2019-ig nem volt egyébként elérhető, a helyét eddig a V.S. és az X.O. között egy külön kategória, a Fine de Cognac töltötte be, ami valahol a V.S. és a V.S.O.P. között helyezkedik el, ugyanis fiatalabb edv-k házasításával készül. Most azonban úgy döntött a márka, hogy szeretné visszaállítani a klasszikus, historikus V.S.-V.S.O.P.-X.O. sort. A hivatalos hazai forgalmazó Fine Brands Companynak köszönhető, hogy ezen az estén már V.S.O.P.-t kóstolhattunk, tulajdonképpen mindenféle formában. Az esemény célja éppen annak bemutatása volt, hogy mennyire változatos ez a konyak, hiszen fogyaszthatjuk magában, on the rocks, long drinkként vagy koktélban egyaránt. Sőt, a felszolgált finger foodba is belekerült, konyakos szilvachutney formájában is, ha úgy tartja kedvünk!

Jómagam és Tóth Enikő divatblogger a Brody Studios előcsarnokát dekoráló partidíszletben
Fotók: PR