Ne hagyd ki!

Fel!
14 aug

8 éves lett az Aria Hotel, ott voltunk a szülinapi partin

aria-hotel-budapest-szuletesnap-varro-zoltan-ruzsa-magdi-henry-kallan

Budapest kapcsán sok turistának jutnak eszébe a romkocsmák és legénybúcsúk, holott a város egyre inkább képes a jómódú, magas elvárásokkal érkező utazók megszólítására is. 2015-ben nyitott meg az Aria Hotel Budapest, mely ennek a trendnek az egyik zászlóshajójává vált: a TripAdvisoron az utazók véleménye alapján a világ legjobb szállodájának választották, a hotelben található Harmony Spa megkapta Európa legjobb wellness spájának járó kitüntetést, a High Note SkyBar pedig a Condé Nast olvasói szerint a világ 10 legjobb tetőbárja közé tartozik. A sikerekben fontos szerepet játszik a szálloda zenei koncepciója, a helyi kultúrával kialakított kapcsolatok ugyanis kiemelten fontosak a minőségi élményre vágyó utazóközönségnek. A szálloda születésnapja alkalmából Winkler Nóra élő videó podcastben beszélgetett szakértőkkel a kultúra és a turizmus finom kapcsolódásairól. A szálloda zeneigazgatója, Magyar Kornél pedig bejelentette, hogy szeptember 21-én Rost Andrea a Hot Jazz Banddel lép fel a szállodában működő Café Liszt produkciójában, valamint hogy ősztől a szálloda mozitermében folytatódnak a londoni Royal Opera House élő opera- és balett előadásainak vetítései.

Trendek a budapesti minőségi turizmusban

Az Aria Hotel Budapest 8. születésnapjának ünneplését a Turizmus Online-nal közös élő videó podcasttel kezdte, amelyben Winkler Nóra turisztikai szakemberekkel beszélgetett a hazai minőségi turizmus helyzetéről, a magas színvonalú hazai kultúra és a hozzánk utazó külföldiek kapcsolódási lehetőségeiről. Winkler Nóra beszélgetőpartnerei Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Miklós István, az MTÜ marketingigazgatója, Vágó Ágnes, a Turizmus Online és a Pont ITT turisztikai magazin főszerkesztője, Henry Kallan, a négy New York-i, egy torontói és az Aria Hotelt magában foglaló Library Hotel Collection elnöke, Laki Péter, a Laki Épületszobrász Zrt. vezetője, Magyar Kornél zenei kommunikációs szakember, az Aria Hotel zeneigazgatója és Varró Zoltán belsőépítész, designer voltak, akik olyan témákat jártak körül, hogy sikerül-e kilépnie Budapestnek az “olcsó desztináció” skatulyából, meg tudja-e Budapest célozni a magas jövedelemmel rendelkező külföldi turistákat, van-e elég minőségi szálláshely és gasztronómiai szolgáltatás, mi az épített környezet és a design szerepe mindebben, milyen módon tudnak az utazók bekapcsolódni a kulturális életbe, és elérhetők-e már nálunk is a luxusmárkák.

Zenei programok az Ariában

A videó podcastet születésnapi parti követte. Az épület jazz, opera, klasszikus és könnyűzenei szárnyait és termeinek minden szegletét zene járta át. A szálloda földszintjén található Café Lisztben, melynek tükörtermének felületeit a világ leghíresebb muzsikusai látták el kézjegyükkel, Myra Monoka dalszerző, producer, énekes, a hazai elektronikus zene egyik sikeres előadója állt a DJ pulthoz. Az előadóművész az Egyesült Államokban szerzett hangmérnök diplomát, majd Grammy-díjas zenei szakemberekkel kezdett dolgozni. Egyik single-jének producere Yoad Nevo, aki többek között Sia, Ed Sheeran vagy a Morcheeba zenéit vitte sikerre, egy másik dala, a 6 Feet Under pedig a női egyenjogúságért száll síkra és a Grammy-díjas hangmérnök, Matt Lawrence keverte.

Ezt követően Rossini A sevillai borbély című művéből énekelt egy áriát Balga Gabriella mezzoszoprán, a Magyar Állami Operaház Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett magánénekese. A szálloda földszinti aulájában, a Music Gardenben a Prima Primissima-díjas jazz-zongorista és énekes, Nyári Károly és egyik lánya, Nyári Alíz énekesnő örvendeztette meg a születésnapi közönséget. Itt jelentette be Magyar Kornél zeneigazgató, hogy ősztől folytatják világszínvonalú zenészekkel megrendezett intim hangulatú koncertjeiket, mely sorozat korábbi fellépői Nyári Károly és Alíz, valamint Bogányi Gergely és családtagjai voltak. A széria következő részében, szeptember 21-én a szálloda opera szárnyának tiszteletbeli kurátora, a Kossuth-, Prima Primissima- és Liszt Ferenc-díjas magyar szoprán, Rost Andrea és a szintén Kossuth-díjas Hot Jazz Band közös, Dalok a lányszobámból című koncertjét rendezik meg. Rost Andrea, aki eddig 38 alkalommal énekelt a New York-i Metropolitan Opera színpadán, és olyan partnerekkel lépett fel, mint Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras, ezúttal sajátos jazzes hangvételben mutatja meg fiatalságának meghatározó slágereit Gershwintől Fényes Szabolcsig, Karády Katalintól Marylin Monroe-n át Marlene Dietrichig. A koncertek házimuzsikát idéző atmoszférája után az élményt vacsorával lehet folytatni a Café Liszt étteremben. A jazz korszak és a 40-es évek zenéjéből a születésnapi eseményen is ízelítőt kaptak a vendégek a Hot Jazz Band előadásában. Jegyek Rost Andrea és a Hot Jazz Band koncertjére és az azt követő vacsorára még korlátozott számban kaphatók.

A program népszerűségére való tekintettel, ősztől hétvégente folytatódik a londoni Royal Opera House élő opera- és balettelőadásainak vetítése a szállodában található magas minőségű hang- és vetítési technikával felszerelt Teatro moziteremben. Az élő előadásokat forgalmazó Pannónia Entertainment jóvoltából az új évadban a Covent Garden 2023-24-es szezonjának premierjei lesznek láthatók: Wagner: Rajna kincse (október 7-8., 14-15.), Ludwig Minkus: Don Quixote (november 11-12., 18-19.), Csajkovszkij: A diótörő (december 16-17., 23., 26-30.) Puccini: Pillangókisasszony (2024. március 30-31., április 6-7.), Csajkovszkij: Hattyúk tava (2024. április 27-28., május 4-5.), Bizet: Carmen (2024. május 18-19., május 25-26.). A előadások előtt hétvégi brunchra várják a vendégeket.

Születésnapi gasztronómia

A születésnapon mutatták be a hotel tetején, a Bazilika kupolája melletti High Note SkyBar déli lebegő teraszán a szálloda belsőépítésze, Varró Zoltán tervei alapján készült pop-up pezsgő bárt, ahol a Sauska pezsgőkülönlegességeit lehetett megkóstolni. Az eseményen felszolgált sok finom falat Hiermann Viktor séf konyhájából került ki, csakúgy mint a feketeszezám mousse-os málna zselével készült torta, melyet a szálloda pastry séfje készített. A születésnapon két új macaront lehetett megkóstolni. Az Aria Signature macaron válogatása a kávés-karamelles Pavarotti, és az áfonyás sajttorta ízű Sinatra variánsokkal bővült. A születésnapra a Bombay Sapphire gin&tonic pulttal készült, de a gin&tonic mellett más különlegességeket is kóstolhattak a vendégek a High Note SkyBar koktélpultjánál.

Fotók és szöveg: PR (fotós: Bielik István)

Pécsi Balázs