Ne hagyd ki!

Fel!
9 dec

Koccints tokaji aszúval idén karácsonykor!

#KoccintsAszuval_tokaji_aszú_wine_dessert_bor_Hungarian_magyar

Az ünnepi időszakban minden cicomába öltözik körülöttünk: fényfüzérek, régi és új díszek, illatos fenyőágak vesznek körül minket akár otthon is, de a lakás falain kívül mindenképp! A dekoráción túl a meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben elköltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött (avagy rendelt) fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik: a világhírű tokaji aszú. No, de mitől is olyan utánozhatatlan ez a jellegzetesen édes, fűszeres fajta?

Egy-egy igazán minőségi tétel ára néha meghökkentő lehet, azonban ha tudjuk, hogy sok csillagnak kell együtt állnia ahhoz, hogy egészséges aszúszemek fejlődjenek a tőkéken – ráadásul a Tokaji borvidéken még annak speciális klímája mellett sem készül minden pincészetnél minden évben aszú -, mindjárt kevésbé fogunk csodálkozni. Az aszú ugyanis nem a hétköznapok bora, viszont különleges élményt tud nyújtani, amikor alkalomadtán kibontunk belőle egy palackkal. Legtöbbünk kedvenc ünnepe, a karácsony pont egy ilyen szitu. Egy palack aszúnak ilyenkor pedig minden asztalon ott a helye! Bár sokan csak legyintenek, valójában a tokaji aszúk sokszínűsége izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az ételpárosítások terén. Ugyan édes borról van szó, ám egyedi aromái és magas savtartalma miatt akár sós ételek mellé is kínálhatjuk. Ez a képessége igazán jól jön, hiszen így akár végigkísérheti az étkezéseket. (Az én legnagyobb örömömre, merthogy ez a kedvenc borfajtám by the way.)

#KoccintsAszuval_tokaji_aszú_wine_dessert_bor_Hungarian_magyar

Ennek értelmében már az előételeknél is szerephez juthat. Ha hízott kacsa- vagy libamájat választunk, akár szeletekben sütjük kandírozott gyümölcsökkel körítve, akár pástétomnak készítjük el, és lekvárral, chutneyval és brióssal kínáljuk, tökéletes hozzá egy pohár aszú. Ahogyan a sós, karakteres ízű kéksajt is remek választás. Egy csillagformával a pirítósból szúrjunk ki apróbb falatokat, kenjük meg roquefort-ból, stiltonból vagy gorgonzolából készült krémmel, és díszítsük aszalt gyümölcsökkel! A kimagozott datolyát is megtölthetjük vele, és körbetekerhetjük sós, hajszálvékonyra vágott serrano sonkával. De még a főételek mellett is próbára tehetjük! Egy mandarinnal, mazsolával, friss kakukkfűvel töltött csirkéhez is passzol, pláne, ha egy pohárral feláldozunk a sütéséhez is. Ugyanígy egy mangós kacsa vagy fürj mellé, amihez almát és grépfrútot illesztünk. Köretnek kínáljunk olyan zöldségeket, amelyek maguk is könnyen karamellizálódnak és kissé édesebbek, így szóba jöhet a sárgarépa, az édesburgonya, de a sütőtök is! Ha pedig teljesen eltérnénk a tradicionális, klasszikus főételektől, a kínai konyha intenzív aromájú fogásaihoz (amelyek egyszerre lehetnek édesek és csípősek) úgyszintén kínálhatunk aszút.

#KoccintsAszuval_tokaji_aszú_wine_dessert_bor_Hungarian_magyar

A fenti példák igazi gasztrokalandozások, de azért ne feledkezzünk meg a desszertekről sem! A klasszikus karácsonyi sütemények, mint a bejgli, a zserbó, a mézeskalács, a gyümölcskenyér vagy a moszkauer mind-mind kiválóan párosíthatóak az aszúval. A nem hagyományos édességekkel is jól teljesít, legyen az egy elegáns, francia crème brûlée vagy egy angolszász, rusztikus pekándiós pite, de az olaszokat követve az sem szentségtörés, ha vin santo helyett egy pohár aszúba mártogatjuk a mandulás biscottit.

Látható, hogy egy palack aszú milyen sokszínűen felhasználható a karácsonyi étkezések mellé, így hát tényleg érdemes idén venni egy palackkal, mivel nem marad belőle egy korty sem, ebben biztos vagyok. Ha pedig az ünnepek során tokaji aszút innátok – az én választásom idén egy 2003-as, 6 puttonyos Sauskára esett -, használjátok a #KoccintsAszuval hashtaget, és osszátok meg mindenkivel az élményt! (A kezdeményezés honlapja itt, Facebookja itt, Instája meg itt.)

Fotók: Furmint Photo, szöveg: sajtóanyag saját átdolgozásban
Támogatott tartalom

Pécsi Balázs