Ezeket ne hagyd ki, ha a hajdú-bihari megyeszékhely felé visz az utad!
Sipos Bence, a DiVino Debrecent és a Catalog Boutique Roomsot is tulajdonló Coente Group ügyvezetőjének, valamint a debreceni Belvárosi Borünnep alapító-főszervezőjének személyes tippjei
A legmenőbb bár egy italra: Remélem, senki sem fog neheztelni, ha ennél a pontnál elsősorban magunk felé hajlik a kezem. Immár több mint hét éve, hogy a pesti Szent István téren odaszólt nekem Édesapám borozgatás közben: “Vigyük el ezt az élményt Debrecenbe!” Bár abban az időben már Budapesten éltem és dolgoztam, mégis az én nyakamba szakadt a cég felépítése és üzemeltetése a családon belül. Hazaköltöztem hát a városba, amit egyáltalán nem bántam, hiszen a mai napig nagyon élvezem csinálni – aminek nyilván az is az egyik oka, hogy nagy szabadságot kapunk a brandtulajdonostól (Bánki Sándortól) az egyéni ötleteink megvalósítása terén. Persze, a magas sztenderdekből sosem engedtünk, így nem mondom, hogy nem hárult ránk komoly edukációs feladat is az első években. Ezalatt elsősorban az igényes borkultúrát értem, amelynek a népszerűsítésében a rendezvényeink voltak a legfontosabb eszközeink.
A borbár kitelepülős szülinapja (DJ-vel, zenekarokkal és meghívott borászokkal együtt) minden évben sokakat vonz, akár az ország más részéről is. (Tavaly ugye csak egy tortát vághattunk fel szűk körben, de 2019-ben ezen a két napon kb. 2500 ember fordult meg nálunk.) Később, a bártól függetlenül megálmodtam a mindig június elején tartott Belvárosi Borünnepet, amelyen persze a DiVino Debrecen is kint van egy mobilegységgel. Ezzel a rendezvénnyel az a rövidtávú tervem, hogy néhány éven belül Magyarország egyik legjelentősebb, nemzetközileg is ismert, nyárindító gasztro-jazz-swing fesztiválja legyen, ahol akár a műfaj legnagyobb, világhírű előadói is megfordulnak majd. Hálás vagyok a debreceni városvezetésnek, hogy hozzáállásukkal és segítségükkel az engedélyezés terén kiemelkedő szerepet játszanak ebben. Emellett a július közepi Campus Fesztiválon is megtalálnak bennünket a borrajongók: a négy pultunkkal mi képviseljük kvázi a VIP-szekciót itt, nálunk találkoznak az ország harmadik legnagyobb fesztiválján a környék nagyvállalkozói, politikusai és közéleti szereplői. Rajtunk kívül egyébként nagyon jó szívvel ajánlom még a Maszek bárt is. A dizájn ugyan eléggé más, viszont koktélok és csapolt sörök tekintetében nagyon erősek.
A legjobb étterem egy élményvacsorára: Számomra egyértelműen ez az IKON Restaurant, amelynek az alapító-tulajdonosai eszméletlen munkát fektettek abba, hogy megreformálják a kelet-magyarországi gasztronómiát. (Az új tulajdonos úgyszintén.) Amilyen szolgáltatás itt van, az bárhol megállja a helyét a világon. Nagyon magas szintű ötvözete ez a fine diningnak és a bisztrókonyhának, a steakeket például külföldről szerzik be – s részint konkurenciaként mondom, hogy remek a sommelier-jük, kiváló a boválaszték, és jól is párosítják őket az ételekhez. Személy szerint én pont annak örülnék, hogy ha lenne még ilyen helyből vagy akár minőségi bárból még száz másik a városban, mert az tömegesen vonzaná a budapestieket is. Azt vallom, hogy van elég Nap, hogy mindenkire süssön!

Az IKON Restaurant két korábbi fogása (galamb Wellington, spenót, szarvasgomba szósz, valamint libamáj, szilva és mandula)
A legjobb reggelizőhely egy brunchra: Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy milyen vállalkozásba fogjon Debrecenben, rögtön azt mondanám neki: nyiss egy fancy reggelizőhelyet! Olyat, amiből Budapesten már egy halom van. Tökéletes lokáció lenne például a Nagyerdőn lévő Békás-tó – nyilván nem csak reggeliidőben. Illetve ott a Black Sheep, amely kínál klasszikus angol vagy magyaros reggelit is, Eggs Benedictet illetve -Royalt, de az édesszájúak sem maradnak éhen az amerikai palacsintának és a francia toastnak köszönhetően. A bezárások előtt már nagyon erős hangsúlyt kezdtek fektetni az igényes és minőségi alapanyagokból készült ételekre, ami mellé a saját kávépörkölő manufaktúrájukból származó kávé csak hab a tortán. A hamarosan, a vírushelyzet elmúltával nyíló Pizza, Kávé, Világbékét is megemlíteném itt mindenképp – ez az Anyukám Mondtához tartozik, akik baromi jól viszik ezt a könnyed pizzás vonalat, így tuti nagyot fog durrani, ha megnyit. Végül ott van a Kis Padlizsán nevű hely, amely teljesen vegán ételeket kínál szuper minőségben, ez akár hazai fronton is egyedinek számít.
A kávézó, amit nehogy kihagyj: Még egy kávézót ajánlanék szívesen, úgy hívják, hogy: Volt egyszer. A tulajdonos dolgozott Tel-Avivban, sokáig a budapesti Platzot vezette, így eléggé érzi a csíziót, baromi jó minőségű kávékat kínálnak. Fiatalos kialakítású, azaz nem elegáns, márványlapos asztalos/bársonyfoteles, de személy szerint én erre voksolnék, ha reggel valahova el szeretnék menni.
Ki kell próbálnod ezt a szállodát, ha a városban akad dolgod: Picit megint cikinek érzem, hogy önmagunkat promózom, de az az igazság, hogy én Debrecenben nagyon hiszek, ezért is indítottam több prémium vállalkozást itt. Az üzlettársammal tavaly nyitottuk meg a – egy belvárosi nagypolgári lakásból kialakított, ötszobás – Catalog Boutique Roomsot, amely nagyjából egy Airbnb-lakás és egy boutique hotel közt van jellegéből adódóan. (Egyébként a tervünk az, hogy egy nemzetközi láncolatot építünk fel ezzel a márkanévvel, franchise-konstrukcióban.) A stílusát talán a kortárs luxus címkével lehetne leginkább meghatározni, elsősorban a fiatal generációnak szánjuk. Ugye klasszikus értelemben mi nem szolgáltatunk, online check-in rendszer van, de minden más (minőségi matracok, logózott ágynemű, Rituals luxuskozmetikumok a fürdőkben, közel egésznapos concierge, stb.) olyan, mintha egy szállodában lenne az ember. Ha Debrecenben járok, én is szoktam itt aludni – persze főként azért, hogy monitorozzam, mivel tudnánk még jobbá tenni az élményt.
Illetve nagyon bízom benne, hogy az új BMW gyár feltételeként szabott, nemzetközi láncolathoz tartozó, ötcsillagos hotele a városnak olyan üzemeltetővel fog működni minimum, mint a Hilton, a Sheraton vagy a Marriott. Ez két éven belül kiderül, az biztos, hogy van nemzetközi repterünk 18 desztinációval, lesz MotoGP-pályánk, az nem lehet, hogy ezeknek az utazóknak ne legyen hol megszállniuk olyan színvonalon, ami Európa más nagyvárosában már nem is kérdés.
Ez a negyeded, ha élsz-halsz a luxustermékekért: Nem is oly régen beszélgettünk pont erről a turisztikáért is felelős alpolgármesterünkkel, Dr. Széles Diánával, hogy milyen jó is volna, ha a Piac utca környékén nekünk is lenne egy mini Andrássy útunk, akár csak olyan brandekkel, mint egy Michael Kors. Szerintem 3-4 év múlva ennek a “piazzának” az ötlete akár be is tudna érni – hiszen elsőkézből tudom, hány módos debreceni vásárol a pesti Gucciban vagy Louis Vuittonban. Romániában is csak Bukarestben találhatók meg ezek a márkák, szóval akár még Kolozsvárról is közelebb lenne Debrecenbe járni ilyen céllal. De most azt tudom erre mondani, hogy aki az Inditex márkáknál magasabb szinthez szokott, az ne ide jöjjön shoppingkörútra.
A gourmet üzlet, ahol a legjobb élelmiszereket találod: Ugyan nem a városhoz tartozik, de pár percnyi autózásra van a Nagyerdőn túl Pallag nevű település, ott van a Spájz – ami alapvetően egy pékség. Itt eszméletlen jó minőségű minden, a brontei pisztáciás croissant-tól kezdve a portugál krémesen át a salátákig.
A spa és gym, ahol feltöltődhetsz: Na, hát ezeket is a fentebb már említett, jövőbeli luxushoteltől várjuk – a legjobb arckezelések vagy masszázsok ugye Pesten is a luxusszállodákhoz köthetők.
A környék titkos látnivalója: Debrecentől kb. egy-másfél órás útra van Mád, ami ugye az egyik legmenőbb borvidék lehetne. Maga a település kinézetben eddig nem tart ott, de ha az ember tudja, mit keressen, akkor olyan helyekre bukkan, mint a Szent Tamás pincészethez tartozó Hotel Botrytis vagy a Gusteau. Mindenkinek javaslom, hogy akár Debrecennel összekötve, autózzon egyet a szőlőültetvények közötti utakon.
Fotók: PR, az interjúalany sajátja
2021. április 19.