Ne hagyd ki!

Fel!
31 márc

A drága ételek nemcsak finomak, de egészségesek is

oyster-osztriga

A luxusélelmiszerekért nem csupán az ízlelőbimbóink hálásak, hanem a test egészére jó hatással tudnak lenni, ha változatosan fogyasztjuk őket. Nézzük hát, melyikből mit profitálhatunk!

Kaviár: Gondoltuk volna, hogy a tokhal ikrája gátolja a sejtek öregedését? És mivel 18%-ban zsírt tartalmaz, amelyből jelentős az Omega3 zsírsav, így gyulladáscsökkentőnek is mondhatjuk. Magas fehérjetartalma miatt egy 25 grammos adag fedezi a napi fehérjeszükségletünk nagy részét. Karcsúsító hatású is továbbá, amelynek analógiájára már ki is dolgoztak vele egy fogyókúrát (The Royal Caviar Diet).

Fehér szarvasgomba: A többi gombához hasonlóan tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal (foszfor, réz, mangán, szelén és cink), amik ugye mind az egészségünket támogatják. De hogy akkor az íze mellett miben jobb, mint a csiperke? Kutatások azt mutatják, hogy májvédő, gyulladáscsökkentő hatása is van, valamit gátolja valamilyen mértékben a daganatok kialakulását is.

Wagyu: A marhahúsok közt ennek a fajtának a legmagasabb az Omega3 zsírszav százaléka.

Osztriga: A benne lévő cink szükséges a hormonok, például a tesztoszteron terméléséhez – ezért is nevezeik afrodiziákumnak. Alacsony a kalória- és szénhidráttartalma, annál több benne viszont a fehérje (6 darab osztriga kevesebb mint 50 kalóriát és több mint 12 gramm fehérjét tartalmaz). Ásványi anyagokban (réz, vas, szelén) is gazdag, aminek az immunrendszerünk nagyon fog örülni.

Sáfrány: A világ legdrágább fűszere remek antidepresszáns is egyúttal.

Homár: Gazdag kolinban, ami nemcsak az agyműködésnek tesz jót, de a zsírmáj kialakulását is mérsékli. Nem csoda, hiszen 140 gramm homárhúsban pusztán 1 gramm zsír van. A magas jód- és szeléntartalom pedig a pajzsmirigyünket védi.

Fotó: Envato
2022. március 31.

Pécsi Balázs