Ne hagyd ki!

Fel!
14 márc

Kipróbáltuk az Amadria Park Hotel Royal éttermét

amadria-park-hotel-royal-opatija-abbazia-szalloda-7

Sok jó éttermet tesztelünk, legyen szó fine diningról vagy fine bistróról, de ekkorát megdöbbeni nem szoktunk, mint ami megesett velünk a pár hete kipróbált abbáziai Amadria Park Hotel Royal éttermében, a Restaurant Symphonie-ban. A hotelről már írtunk, szintúgy túlteljesítette az elképzeléseinket (hiába négycsillag superior, a szerviz abszolút ötcsillagos szintű), de azt, hogy a számunkra összeállított könnyű vacsoramenü szinte már súrolni fogja a fine dining határait, egyáltalán nem számítottunk kerek egy ott töltött nap után se. Bevalljuk, különösebben ki sem öltöztünk, pedig ez a vacsora, amire a szálloda meghívott minket, abszolút megérdemelte volna. Elöljáróban annyit, hogy a három fogás a fotókon talán kevésnek tűnhet (pláne úgy, hogy nem is ebédeltünk, mivel ugye ilyenkor sosem tudjuk, mekkora traktára számítsunk az este) mégis jóllaktunk, de még épp a kellemes mértékben. És az mindig jelzésértékű egy helyre nézve, hogy a vendég milyen közérzettel áll fel az étkezés után az asztaltól. Lássuk akkor, hogy mitől aléltunk ennyire el!

amadria-park-hotel-royal-opatija-abbazia-szalloda-4

A teraszon foglaltunk helyet, nagyon kellemes ott a tengert és a Ferenc József-sétány forgatagát nézni, miközben az ember egy pohár kiváló isztriai bort hörpintget némi olívaolajos kenyér társaságában. Az amuse bouche egy lazachúsos és -ikrás tápiókacsipsz volt, könnyed tengeri snack amolyan nyitányként. A tápióka bármilyen állagban kellemes mellékzönge, amely jól illik a lazac, pláne a kaviárjának a harsányságához. Az előételünk egy céklacarpaccio volt némi kecskesajttal, avokádókrémmel és céklás majonézzel. Amolyan Insta-fotóra kívánkozó kreáció, amelyben abszolút érezhető a művészi szándék, hogy minden egyes pötty pozícionálása jól át lett gondolva. A nagy piros pontot a főfogás kapja, mondjuk is, miért. A grillezett, bőrös halfilé általában sehogy sem szokott mutatni a tányéron – nem a legszebb étel, ha csak a fizimiskáját nézzük, lássuk be! Itt azonban a tengeri sügért a cukkinipürével és a zsenge zöldspárgával olyan kompozícióban tálalták, hogy az embernek rögtön fotózni – no meg enni – támadt kedve. A desszert még gyönyörűbb volt: vörösborba mártott körte áfonyakrémmel mandulaágyon, naranccsal. Az alkoholba mártott körtekompót egyre népszerűbb desszertopció a jobb éttermek menüjén, most valahogy nagyon benne van a levegőben. Az az igazság, hogy az ember nem is vágyott valami piskótaalapú vagy más, nehezebb édességre így a végén, szemnek és ízlelőbimbóknak is tökéletes volt ez a befejezés. A Symphonie tehát nálunk csillagos ötössel vizsgázott, határozottan javasoljuk akkor is, ha egyébként nem a hotelben szállunk meg.

Enteriőrfotó: Amadria Park, gasztrofotók: The Gentleman’s Review

Pécsi Balázs