Ne hagyd ki!

Fel!
30 szept

Virágok ihlették a High Note SkyBar új koktélmenüjét

aria-hotel-highnote-skybar-szalloda-etterem-5

Adonisz véréből sarjadó rózsa, az olümposzi istenek ambróziája, a szépség és a fiatalság szimbólumaként emlegetett orchidea – az Aria Hotel Budapest tetején működő High Note Skybar szezonális koktélmenüjét az emberiség kultúrtörténetének legfontosabb virágai inspirálták. A Bazilika szomszédságában így most nemcsak izgalmas és formabontó italkölteményeket lehet kóstolni, de a poharakban ősi legendák és népi bölcsességek is megelevenednek. A Condé Nast Traveler által a világ 10 legjobb tetőterasza közé választott High Note Skybar továbbá három havonta változó szezonális menüsorral várja a kikapcsolódni vágyókat, az aktuálisat fogásokból pedig most mi is kipróbáltunk jó párat.

aria-hotel-highnote-skybar-szalloda-etterem-1

„Salvatore Calabrese, a világ egyik leghíresebb bártendere szerint minden jól működik mindennel, ha megtalálod a megfelelő arányokat. Ezt a szemléletet követve alkottuk meg a High Note Skybar merész, kilenc tételből álló tavaszi menüjét. Ezekkel a koktélokkal azonban nemcsak az érzékeinket, de a szellemünket is kényeztethetjük – mondja Sárközi Marcell, a High Note Skybar bármenedzsere. Szokatlan ízvilág, meglepő textúra, virágokat idéző színvilág – ezek jellemzik most a koktéljaikat, melyek megalkotásánál házi készítésű alapanyagokat is használtak. A virágok latin neveit viselő italköltemények a görög és római mitológia világába vezetnek. Játékos, finoman fűszeres koktél a Hyacinthus, mely a tavasz és az újjászületés istene Hyakinthos alakját idézi meg. Hyakinthost szerelme, Apollón véletlenül halálra sebezte egy eltévedt diszkosszal, az ifjú földre hulló véréből serkentek az első jácintok. Történetük a világ egyik legnagyobb zeneszerzőjét, Wolfgang Amadeus Mozartot is megihlette, aki tizenegy évesen komponálta meg első színpadi művét, az Apolló és Jácint című operát. A Hyacinthus koktél megalkotásánál Sárközi Marcellék a gluténmentes whiskyt és gyógynövénylikőrt klasszikus tavaszi ízekkel kombinálták: a metélőhagymás vermut mellett a mustár is megjelenik ebben az igazán meglepő koktélban.

Az olümposzi istenek eledele volt az örök ifjúságot és halhatatlanságot adó ambrózia. A virágok nyelvén az odaadást, a szerelmet szimbolizálja, míg a viktoriánus időkben a kölcsönös szerelem jelentésével ruházták fel a napraforgók családjába tartozó növényt, az Ambrosia trifidát. A High Note Skybar Ambrosia koktélját a mangó, a maracuja és a mézvíz kölcsönös szeretete és tölgyfahordó érleléssel készülő száraz, fino sherry eleganciája tesz isteni itallá. A rózsa az egyik legősibb növényünk, a görögök úgy tartották, Aphrodité szerelme, Adonisz véréből sarjadtak a piros rózsák, Rómában pedig a szerelem istennője, Vénusz virágaként tisztelték, és vele köszöntötték a tavaszt, de Ámor szárnyait is rózsalevelekkel, nyilát pedig rózsa tüskékkel ábrázolták. A vadrózsa által szimbolizált szenvedély és bátorság jellemzi a mezcal alapú Rosa Canina koktélt is. Igazi karakterét a grapefrút a cordial, a kardamom, a chili és egy csepp édes vermut adja meg. Az első korty édesen magával ragadó, de a lecsengése füstös és enyhén csípős. Pont olyan megbabonázó, mint az első szerelem.

aria-hotel-highnote-skybar-szalloda-etterem-3

Népi bölcsességek is megelevenednek a poharakban: a háromszínű árvácskáról úgy tartják, a hűség virága. A Viola tricolor koktél is az elköteleződést jelképezi: meg kell érni, hogy megszeressük az Unicum keserűségét, de ha megértjük, akkor örök hűséget fogadunk neki. Az Unicum Riserva az Ugni Blanc szőlő párlatából készülő prémium ginnel, a G’Vine-nal és egy leheletnyi édes vermuttal közösen alkot tökéletes triót. Az orchidea a szépség őrzője, a krémes-keserű ízvilágú gin alapú Orchid koktél is valódi elixír, hisz a hozzá használt matcha tea magas antioxidáns tartalma nemcsak fiatallá varázsolja a bőrt, de stresszcsökkentő hatással is bír. A tavasz hírnöke, a tisztaság és ártatlanság virága a százszorszép, amit a halhatatlan szerelem jelképnek is tartanak. A Bellis perennis koktélt is ez a tisztaság jellemzi: a zöldteával fuzionált vermutnak a piros ribizli pálinka és a kellemesen száraz bodza tonik ad izgalmas, frissítő ízt.

Természetesen nemcsak a koktélokat kóstoltuk meg, ha már ott voltunk, hanem a bárételeket is. Bár a rebarbarával érkező kacsamáj paté és a lazac sincs már sajnos étapon, a főételek és a desszertek még abszolút kóstolhatók. A sült kacsacombbal és füstölt kacsamellel készült, speclivel összeforgatott egytálétel telitalálat, hiába van az ember Budapest legfancybb tetőteraszán, az otthonosságérzet menthetetlenül körbelengi. Az adag éppen elég, bár annyira jó, hogy az ember örömmel rendelne belőle még egy tányérral  – ahogy a nagymamánál is tenné. Nemkülönben remek a tengeri süllőfilé a hollandi mártásos spárgával és quinoa körettel, mondhatjuk, hogy bűntudat nélküli íz- és textúramámor. Ami viszont az ételek non plus ultrája, az a desszertszekció. Igazából egy bártól  – legyen bár ezen a szinten  – az ember egy tisztességesen összerakott ételsort vár, de nem nagy bűvészkedést. Az újraértelmezett, franciás fizimiskájú édességek erre rácáfolnak, válasszuk bár a narancsos-karamelles répatortát vagy a Rákóczi-túróst. Abszolút Instagramra kívánkoznak, és a tökéletes lezárásai a könnyed vacsorának. Azaz mégsem, hiszen a naplementében meg-megcsillanó bazilikatornyok látványa abszolút ráveszi az embert arra, hogy picit még maradjon egy újabb kör koktéllal. Hiszen van még mit kipróbálnia az itallapról.

Fotók: The Gentleman’s  Review
2022. június 14.
Pécsi Balázs