Ne hagyd ki!

Fel!
25 máj

Mindenkor jó ötlet az Axis Café & Lounge-ban falatozni

crowne-plaza-budapest-hotel-ihg-szalloda-axis-cafe-lounge-bisztro-3

Még ősszel kaptuk a meghívást, hogy ismét látogassunk el a Crowne Plaza Budapest, an IHG Hotel bisztrójába, és kóstoljuk meg, mit nyújt az új étlap. Hát, az ősz már nem most volt, szerencsénkre azonban csupa olyan fogást választottunk, amely a február végén frissülő menüben is ott virít. A Westendben lévő szállodáról és az utcáról is megközelíthető bisztrójáról itt már írtunk, ezt kéretik hozzáolvasni! Amiről az alábbiakban szó lesz, az a legutóbbi szerelmeslevelünk folytatása, amely a helyet és csapatát magasztalta. (Nyugalom, nem fogjuk bő lére ereszteni azért!) A szuper kedves csapat és a dolgát jól értő konyha párosa az alapja annak, hogy egy helyre szívesen járjon az ember vissza. Ez itt maradéktalanul teljesül is, és ár-értékarány szempontjából úgyszintén kiemelkedő az, ami itt tapasztalható. Sok helyen járunk, de magasabbra pozícionált éttermek nem hozzák sokszor ezt a szintet gasztromóiailag. Az Axis Café & Lounge azért jó választás, mert feszengés és kiöltözés nélkül is be lehet ide ülni, akár csak errefelé tévedvén, a fogások mégis izgalmasak és nagyon jól összerakottak. És mint alább látszik, adagra se kicsik.

crowne-plaza-budapest-hotel-ihg-szalloda-axis-cafe-lounge-bisztro-1

Előételnek kértünk egy masszívabb és egy könnyebb félét. A kalóriadús, serpenyőben sült kacsamájat kovászos kenyérre pakolják sült erdei gombával és szarvasgombamártással. Egy olyan napon, amikor az ember annyira nem éhes, ennyi pont elég is. Gazdag ízek és textúrák halmozása ez, a bármely évszakban fogyasztható ősz, ezt mindenképp ajánljuk. Diétázóknak vagy a sajtok szerelmeseinek meg a bivalymozzarellát paradicsomlekvárral és konfitált kumato paradicsommal. Az az igazság, hogy mi ilyet általában nem szoktunk kérni, mert eléggé unjuk már a hagyományos olasz trikolor színeiben felszolgált buffala-paradicsom-bazsalikom triumvirátust. Az Axis parafrázisa alapjaiban nem távolodik el az eredetitől, mégis van benne egy csavar. Szerettük ezt a kreatív megközelítést.

crowne-plaza-budapest-hotel-ihg-szalloda-axis-cafe-lounge-bisztro-2

A főételeink kiválasztása szintén az előbbi analógiáján szerveződött: egyikünk diétázott, a másikunk meg nem. Kértünk így egyrészt egy pankómorzsás rántott sertésszűzpecsenyét burgonyapürével és házi savanyított zöldséggel. Épp ezelőtt egy héttel volt egy rántotthús élményünk a milánói divathét alatt. Az Olasz Divatkamara által rendezett nyitóünnepségről rohantunk át a Karl Lagerfeld x Cara Delevingne kollekció bemutatópartijára, s mivel egyik helyen sem nagyon volt mit enni, így a buli lecsengése után a hotelünk közelében lévő, még késő este is nyitva lévő trattoriába ültünk be egy cotoletta alla Milanesére, azaz milánói bordára. No, az egy igazi cipőtalp volt az Axis verziójához képest, ezt már az első harapásnál konstatáltuk. (A lila savanyú karfiolt meg egyszerűen imádtuk látványra.) A másik főételünk meg egy grillezett tengeri sügérfilé volt, citromos-fokhagymás szósszal, vajas brokkolival. Könnyű, friss, ízletes a maga egyszerűségében. Pont úgy javasoljuk, ahogy tavaly is, hogy próbáljátok ki magatok is!

Fotók: The Gentleman’s Review (gasztró), PR – Jancsó Gergely (enteriőr)

Pécsi Balázs