Idén júliusban először látogatott Budapestre az egyik legnevesebb skót whisky, a Macallan regionális márkanagykövete. Anna G. Metaxas előadása megtöltötte a Black Swant: bártulajdonosok, bartenderek, gasztrobloggerek és újságírók (köztük jómagam) jöttek el, hogy megkóstolják a 12 és 15 éves italokat. Metaxas szerint, aki szívesen költ egy kis luxusra és egyedülálló minőségre, valamint tiszteli a tradíciót, az egyik legrégebbi és a világon legismertebb skót lepárló single maltjaival biztosan nem nyúl mellé.
A Macallan tipikusan európai és amerikai tölgyből – kifejezetten a cégnek – készült ex-sherry (olorosso) hordókban érlelődik. A nagykövet hangsúlyozta az érés során elmélyülő ízek jelentőségét, ugyanakkor elárulta, hogy a hordók minősége és azok különleges jellemzője akár még fontosabb is lehet, mint az évek száma. A Macallan whiskykre egyébként is jellemzőek a különleges, több hordós érlelési technikák. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kurzuson is kóstolt Macallan 12 double cask valamint a Macallan 15 triple cask, amely egy extra amerikai ex-bourbon hordós érlelést is kapott. Épp ezért a Macallannél a főzőmesterrel egyenrangú, kitüntetett szereplőként tekintenek a hordók mesterére. A Master of Wood ellenőrzi a főként Spanyolországból származó hordókat, sőt, magukat a készítésükhöz kiszemelt fákat is, amelyeknek legalább 80-100 éves kort kell elérniük ahhoz, hogy rendelkezzenek azon kívánt aromákkal, amelyek a tökéletes hordó elkészítéséhez szükségesek. A Macallan tételei ennek a kiemelt odafigyelésnek köszönhetik aranyló, borostyánsárga színüket, valamint selymes, lágy ízvilágukat. Metaxas, tekintettel a komplex, kifinomult ízvilágra elsősorban ezért is ajánlja a Macallant tisztán fogyasztva, de szerinte az sem ördögtől való gondolat, ha koktél alapanyagként használjuk. Ilyen esetekben fontos, hogy a whisky ízét semmiképp ne nyomják el az egyéb összetevők, hanem inkább a benne rejlő ízjegyeket hangsúlyozzák!
A viszonylag kis tételben előállított, különleges minőséget képviselő whiskyk egyre jobb befektetésnek számítanak manapság. A kereslet irántuk az USA-ban, Mexikóban, Kínában, Japánban és Tajvanon a legnagyobb. A világ legdrágább whiskyje is egy Macallan: az italritkaság több mint 300 millió forintnak megfelelő fontért kelt el egy aukción tavaly. Metaxas érdekességként elmesélte, Bulgáriában és Cipruson olyan whiskygyűjtőkkel is találkozott, akik egészen különös, már-már lélegzetelállító italgyűjteménnyel rendelkeztek, és náluk még Macallanből is látott olyat, amit ő is csupán hírből ismert. Bár egyelőre nem vagyunk képesek felvenni a versenyt a kínai dollármilliomosokkal, az érlelt italok arisztokráciájához tartozó single malt whiskynek azonban hazánkban is megvan immár a maga rajongótábora. Míg a skótoknál az elsők között, 1824-ben bejegyzett whisky márkát párizsi divatbemutatók és luxus autómárkák kiállításain kínálják fel a vendégeknek, addig az úgynevezett Macallan core range (klasszikus sorozat) már Magyarországon, egyes bárok és viszonteladók kínálatában is elérhető.
Fotók és szöveg: PR