Nem mindennapi együttműködés keretében született meg a csupán limitált ideig, augusztus 21. és szeptember 30. között, kapható szezonális aperitivo ajánlat a Kempinski Hotel Corvinus Budapesthez tartozó, az Erzsébet téren terasszal is rendelkező Blue Fox The Bárban. Mátyás király második felesége, a reneszánsz magyarországi elterjesztésében kulcsszerepet vállaló Beatrix királyné személye és a Stílusgourmand című, etikett- és stílustanácsokat tartalmazó könyv ihlette koktélokban és a hozzájuk párosított különleges falatokban elevenedik meg a magyar történelem egyik fénykora, Mátyás király idejének pompája. A szálloda neve az uralkodó személyéhez kötődik, a király a Corvinus családi elnevezést a Hunyadiak címerállatáról, a latinul corvusnak hívott hollóról kapta. Hunyadi Mátyás több mint 50.000 kötetnyi, nagyértékű, kézzel festett könyvritkaságot tartalmazó, egykori budai könyvtára, a Bibliotheca Corviniana, uralkodása idején a világ legnagyobb gyűjteménye volt a vatikáni után, amelyet a király második felesége, Aragóniai Beatrix is rengeteg kötettel gyarapított a hozománya részeként. A korszak egyik legfontosabb államával, a Nápolyi Királysággal kötött politikai szövetséget megpecsételő házasság új fejezetet nyitott a magyar kultúrában, a nápolyi király lányával érkező megannyi művész, kézműves és tudós a művészetpártoló és pompakedvelő új ’first lady’ támogatásával elterjesztette magyar földön is a reneszánsz képzőművészeti stílust, divatot, lakberendezési és gasztrokultúrát, valamint a humanista gondolkodást.
A Blue Fox The Bar és Pécsi Balázs, luxusszakértő, Stílusgourmand című könyve ennek a fényűző, és innovatív korszaknak és a katalizátoraként működő Beatrix királynénak állít most emléket a napjaink olasz kultúrájában nagy hangsúlyt kapó délutáni, az ebéd és vacsora közé időzített, aperitivo menüvel, illetve a könyv látványvilága ihlette gasztroajánlattal. „A Stílusgourmand az elegáns divatról, a gourmet ételekről, az ízléses lakberendezésről, a sikkes utazásról és a klasszikus értékrendet közvetítő etikettszabályokról írt fejezetei mind egy kifinomultabb életstílushoz szeretnék hozzásegíteni az olvasót. Bár a könyv nem a luxusról szól elsősorban, mégis karakteres eleme, ezért nem mindennapi, kifejezetten drágának tartott alapanyagokat, a luxus attribútumait használtuk az italok és az ételek elkészítéséhez. Így könnyen megtaláltuk a kapcsolódást a könyv által közvetíteni vágyott üzenet és a szálloda névadójának kulturális öröksége között” – meséli a gasztrokoncepciót kitaláló Pécsi Balázs, a könyv szerzője.
Az Olaszországban a munkanapot lezáró, a kollégákkal vagy barátokkal elfogyasztott aperitivo egy long drinkből és apró falatokból áll, ezt fejlesztette tovább most a Blue Fox The Bar kreatív csapata. A Stílusgourmand Aperitivo keretében két koktél (Queen of Hungary és Princess of Naples) és egy alkoholmentes ital, azaz mocktail (Princess of Aragon) közül lehet választani, továbbá az italokat is megalkotó Molnár Balázs, a szálloda creative beverage igazgatója és Lévay Ádám, a szálloda executive chefje háromféle ’finger food’-ot talált ki hozzá. A falatok is itáliai ihletésűek, a népszerű panírozott rizsgombócot, az arancinit sáfránnyal ízesítették, amelyet ehető aranyfólia koronáz meg. A profiterol sós ízjegyeket kapott, csokoládé helyett citromos mascarpone krémmel és tokhal kaviárral érkezik a kreáció, míg a kecskesajttal töltött olajbogyók egyikén szárított olívapor, a másikon pedig aszalt paradicsompelyhek adják az egyedi aromát. „A három koktél megálmodásához Beatrix királyné szülőföldjének ízei adták az inspirációt. A virágos-kesernyés aromájú Queen of Hungary aperitif stílusú, könnyű spritz koktél, frissítő hozzávalókkal, prémium magyar vermuttal, alma- és levendula ízjegyekkel, némi olíva bitterrel és mediterrán tonikkal társítva. Elegáns pohárban érkezik egy jégkockába fagyasztott virágon. A Princess of Naples különböző olasz aperitif likőrök egyvelege, rebarbarás keserű, bergamottos édes és fekete chinotto likőrrel, kevés ginnel, jég nélkül, arany spray-vel a tetején felszolgálva. A Princess of Aragon egy frissítő mocktail, amelyben frissen őrölt kávét főztünk össze cukorral és meggyel. Ezt az alapot töltjük fel alkoholmentes chinotto üdítővel és adunk hozzá egy kis citromsavat. Tökéletes választás vacsora előtt, de akár után is” – mesél a kreációkról Molnár Balázs bártender, a hotel creative beverage igazgatója.
Háttérinformáció:
KEMPINSKI HOTEL CORVINUS BUDAPEST
A Kempinski Hotel Corvinus Budapest a modern luxus megtestesítője, mind az itt nyújtott szolgáltatások színvonalát, mind az épület adottságait tekintve. A Budapest szívében fekvő ötcsillagos szállodában 313 tágas szoba és 40 elegáns lakosztály várja a vendégeket. A szálloda sokszínű gasztronómiai kínálata magában foglalja a kötetlen hangulatú ÉS Bisztrót, az ÉS Delit, a The Living Roomot és a Blue Fox The Bart, valamint az első közép-európai Nobu éttermet. A Kempinski The Spa egyedülálló hungarymud®, valamint VOYA luxuskezeléseket kínál. A Kempinski Hotel Corvinus Budapest gazdag klasszikus és kortárs magyar műgyűjteménnyel büszkélkedik és a szállodában található galéria elhivatottan szolgálja a hazai művészek bemutatását. A hotel ‘Ten Rooms’ rendezvényszintje innovatív megoldásokkal áll rendelkezésre, míg a The Kitchen Caters teljeskörű catering szolgáltatást nyújt szállodán belül és kívül.
STÍLUSGOURMAND
Pécsi Balázs luxusszakértő, szerkesztő, újságíró több mint 15 éve vesz részt életmódmagazinok készítésében, illetve dolgozik a magyar és a nemzetközi luxusiparban. Több luxusmagazint is irányított, illetve számos luxusmárkánál látott el PR- és marketingvezetői feladatokat, többek közt az S.T. Dupont francia luxusmanufaktúra kelet-közép-európai régiós képviseleténél is. Társasági és luxus témájú írásai nem csak blogján, a The Gentleman’s Review-n olvashatóak, hanem több lap is publikálja azokat. 2024. májusában megjelent első könyve, a saját tapasztalatait összefogó, etikettszabályokat és stílustanácsokat tartalmazó Stílusgourmand az Inda Press Kiadó gondozásában. A kötet 80 fejezet segítségével szeretné edukálni olvasóját a divat, a lakberendezés, a gasztronómia, az utazás, az életstílus és a jómodor témaköreiben, mindezt olvasmányos formában, könnyed nyelvezettel.
ARAGÓNIAI BEATRIX
1457-ben született Nápolyban a köztiszteletben állósága miatt csak „Itália bírájának” hívott I. Ferdinánd nápolyi király lányaként, nagyapja pedig V. Alfonz aragón király volt a Trastámara-házból. 1476-ban lett az akkor már egy évtizede özvegy Hunyadi Mátyás felesége, ezzel egyúttal magyar, horvát és cseh királyné. Az érdekházasság ellenére férjével szeretetteljes volt a kapcsolata, nagy befolyással bírt így az ország ügyeire is. A királyi pár uralkodása alatt támogatta a művészeteket és fényűző palotákat emeltetett, a visegrádi királyi udvart Európa egyik kulturális központjává tették.
Fotók: Orosz Dóri – Cocktailgrapher, szöveg: PR